Eksportchef for slagterigigant: Det var forventet, at Japan ville lukke for importen

Det kom ikke som en overraskelse for den internationale slagterivirksomhed HKScan, at flere asiatiske eksportmarkeder fulgte Hong Kong trop ved helt eller delvist at forbyde importen af dansk fjerkræ.

Det forklarer slagterikoncernens eksportchef Gert Jørgensen.

”Det står beskrevet i de handelsattester, der er udarbejdet med Japan, at hvis der skulle forekomme tilfælde af fugleinfluenza, så stopper de importen i en periode. Det sker helt automatisk, så Japan går ikke aktivt ind og tager et valg om at forbyde importen,” siger eksportchef i HKScan Gert Jørgensen.

Ingen grund til bekymring for andre markeder

Den konstaterede fugleinfluenza er lavpatogen og er således mindre aggressiv og lettere at begrænse, end hvis den havde været højpatogen.

Derfor er spærrezonen kun af én kilometers radius fra det konstaterede tilfælde, og den forventes ophævet efter 21 dage, oplyser Fødevarestyrelsen.

HKScan ser heller ingen grund til bekymring for eksporten til andre markeder i den nære fremtid.

”Så vidt vi er oplyst, er udbruddet begrænset, og der er ingen problemer med fødevaresikkerheden. Derfor vil der ikke være nogen grund til, at andre markeder skulle lukke for importen. Så det forventer vi på ingen måde,” siger Gert Jørgensen.

Begrænset betydning på bundblinjen

Selvom både Hong Kong, Singapore og Japan ikke længere aftager kød fra Danmark, eller dele af landet, så kommer det ifølge HKScan ikke til at have kritisk betydning for økonomien i den danske fjerkræbranche.

”Japan er et rigtig godt marked, men det er ikke her, hovedparten af vores omsætning ligger. Det giver nogle små skvulp på afsætningen, men der er kun tale om en midlertidig situation,” lyder det fra eksportchefen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle