Eksporten af dansk økologi når nye højder

Udlandet efterspørger dansk økologi som aldrig før. I 2017 satte eksporten af dansk økologi igen rekord, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Salat til Italien, ost til Tyskland og modermælkserstatning til Kina. Dansk økologi er eftertragtet over hele verden. Eksporttallene for økologiske varer, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort, viser, at danske, økologiske varer er steget med 21 pct. fra 2016 til 2017. Der eksporteres nu dansk økologi for 2.951 mio. kroner. I 2016 var det tal 2.447 mio. kroner.
 
Det er hovedsageligt de europæiske lande, der i stigende grad efterspørger danske, økologiske varer. Hele 42 pct. af den samlede eksport går til Tyskland, 16 procent går til Sverige, og Kina er tredjestørste eksportland med ti pct. af den samlede eksport i 2017.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

At eksporten af dansk økologi endnu engang stiger, glæder Mette Gammicchia, der er afdelingsleder i Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer:
 
"Det er rigtig godt for dansk økologi, fordi det betyder, at de danske producenter bliver mindre afhængige af hjemmemarkedet. Vi arbejder kontinuerligt på at åbne flere nye markeder for de danske økologer. I år har vi bl.a. haft eksportfremstød til Kina, Tyskland, Sverige, Finland og Italien, hvor der er stor interesse for dansk økologi", siger hun.
 
Det er økologiske mejeriprodukter, der er den ubetinget største eksportsucces. I 2017 eksporterede Danmark økologiske mejeriprodukter for 1,2 mia. kroner. Mejerieksporten steg dermed med hele 320 mio. kroner i 2017.
 
Økologisk kød og kødvarer udgør 335 mio. kroner af den samlede eksport, men også eksporten af økologisk frugt og grønt er steget meget i 2017, og er nu på 396 mio. kroner. Og den vækst fortsætter; Landbrug & Fødevarer forventer, at økologi-eksporten kommer tæt på 4 mia. kroner i 2020, hvilket svarer til en stigning på ca. ti pct. pr. år.
 
"Vi ser fortsat en stigende efterspørgsel på danske, økologiske varer især fra Tyskland", siger Mette Gammicchia.

Danmark importerer også mere økologi

Men økologiske varer ryger ikke kun ud af landet. Vi importerer i stigende grad også økologiske varer, viser tallene fra Danmarks Statistik. Importen af økologiske varer fra udlandet steg fra 3,2 mia. kroner i 2016 til 3,9 mia. kroner i 2017.
 
En af årsagerne er, at den økologiske husdyrproduktion i Danmark er voksende, og at der derfor er brug for mere korn og foder til dyrene. Men også salget af økologisk frugt og grønt er stigende. I 2017 steg importen af økologisk frugt og grønt med 351 mio. kroner. Det skyldes især et stigende salg af økologisk frugt, der ikke produceres i Danmark - for eksempel bananer. 
 
"Stigningen i importen viser tydeligt, at efterspørgslen efter økologiske fødevarer fortsat er i vækst herhjemme", siger Mette Gammicchia.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle