Embedsmænd sår tvivl om udsagn om lovhjemmel: "Det vidste regeringen også godt"

Privat sms-korrespondance mellem embedsfolk sår tvivl om regeringens udsagn.

Allerede på dag to af Minkkommissionens flere måneder lange arbejde kom omverdenen et mulehår tættere på et af de centrale spørgsmål, der har rejst sig efter ordren om at aflive alle mink i Danmark: Kendte regeringen til den manglende lovhjemmel? 

I hvert fald antydede en sms-korrespondance i privatregi mellem daværende erhvervspolitisk chef i Erhvervsministeriet, Line Nørbæk, og Tejs Binderup, afdelingschef i Fødevareministeriet, at regeringen vidste mere, end vi hidtil er blevet fortalt.

Korrespondancen var fra søndag den 8. november 2020, hvor det begyndte at gå op for folk, at der manglede lovhjemmel til den ordre, som Mette Frederiksen havde afgivet fire dage tidligere: At alle mink skal aflives – også avlsdyr.

Anledningen til sms-korrespondancen var et tweet fra den konservative politiker Rasmus Jarlov.
Det fik Line Nørbæk, der flere gange op til beslutningen på interne møder havde påpeget spørgsmål om lovhjemmel, til at skrive til Tejs Binderup, om det var korrekt.

De bekræftede Tejs Binderup i deres private sms-korrespondance – som blev fremlagt i Minkkommissionen – hvor han også fik markeret, at det ikke var nyt for alle.

"Det vidste regeringen også godt. Vi havde skrevet i KU-sagen, at vi ikke mente, at der var hjemmel."
Med KU henviste han til det centrale møde i regeringens koordinationsudvalg, der blev afholdt den 3. november om aftenen, hvor beslutningen om at aflive alle mink officielt blev truffet.

Efter sagen har både daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) fastholdt, at de første kendte til den manglende hjemmel henholdsvis den 7. og 8. november.

Almindeligt kendt

Alligevel står det klart fra Minkkommissionens arbejde indtil videre, at det var en helt alment kendt opfattelse i Fødevareministeriet, at der ikke ville være lovhjemmel til beslutningen.

Den centrale figur i sagen, Tejs Binderup, der sammen med et par andre håndterede minksituationen i Fødevareministeriet, gjorde tilsyneladende adskillige gange opmærksom på den manglende hjemmel.

Så sent som en halv time før det afgørende pressemøde med den ulovlige ordre sendte Tejs Binderup en mail til Justitsministeriet, hvor han påpegede, at Fødevarestyrelsen ikke mente, at der var hjemmel i §30 i lov om hold af dyr til at eksekvere beslutningen – en paragraf, der ellers i andre sammenhænge kan munde ud i nedslagtninger.

Rent teknisk skyldtes det, at loven alene ser på syge og smittede dyr, men ikke forholder sig til raske besætninger, der i denne forbindelse også måtte lade livet.

Det kom i øvrigt også frem på Minkkommissionens anden dag, at daværende fødevareminister Mogens Jensen, efter balladen om den manglende lovhjemmel, fik et udkast til et talepapir, hvor han indikerede, at det var helt planmæssigt, at man udførte ordren uden hjemme.

"Man har vurderet, at man ikke kunne vente på ny lovgivning, inden man meldte det ud", lød det i et udkast til et talepapir, som Mogens Jensen godkendte.

Fødevareministeriets retschef og jurist, Paolo Perotti, forklarede under sin afhøring, da han blev spurgt, om det var en korrekt sætning:

"Jeg ville ikke have skrevet det sådan."

 

 


 

 

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle