Enorm renteswap presser økologisk gods

Vibygård, der er et af Danmarks største økologiske landbrug, er presset af en fastrenteswap på knap 100 mio. kr. Den har medført en række tab for selskabet, der senest fik et underskud på 39 mio. kr.

I det meste af et årti har et af landets største økologiske godser, Vibygård, været økonomisk presset i defensiven af en stor renteswap på næsten 100 mio. kr.

Swappen, der er en fastrenteswap på 99 mio. kr. til 4,3 procent i rente og har en løbetid over 30 år, er grunden til, at det store gods netop er kommet ud med et underskud på 39 mio. kr. i det seneste regnskab.

Det skriver Finans.

»Det er utrolig ærgerligt, at vi gennem 10 år har skullet kæmpe med denne renteswap, for den rene landbrugsdrift på gårdene kører særdeles godt og leverer høje, stabile dækningsbidrag,« fortæller Mogens Jørgensen, der er hovedaktionær i Vibygård Gods, til Finans.

Godset ligger i udkanten af Viby på Sjælland og er på omkring 300 hektar. Tilknyttet godset er en række andre store gårde og godser, som samlet  bringer landbrugsarealet op på knap 800 hektar økologi.

De forgangne år har økologisk landbrug budt på flotte overskud for Vibygård Gods, men alligevel har godset og de tilhørende gårde været under stigende finansielt pres på grund af den renteswap-aftale, Mogens Jørgensen indgik i 2008

»De seneste år har vi nedskrevet over 50 mio. kr. på swappen i regnskaberne,« fortæller Mogens Jørgensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle