Enormt udslip af gødningsvand gav kun få skader på miljøet

Et kollaps af lagertanke og efterfølgende brand på Fredericia havn i 2016 førte til, at store mængder kvælstof løb ud i havet. Udslippet førte visse steder til en forøget produktion af alger, men det fik ikke stor indvirkning på havmiljøet, viser en ny rapport.

I februar forrige år kollapsede flere tanke med gødningsvand og i alt 2.750 tons kvælstof på havnen i Fredericia.

Kvælstoffet - en mængde svarende til cirka fem procent af den samlede kvælstofmængder, som årligt afstrømmer til de danske farvande, løb ud i Lillebælt, og det udløste stor bekymring for, om det ville få en indvirkning på miljøet, da kvælstofferne kunne medføre øget algeproduktion og iltsvind.

Men en ny rapport konkluderer, at udslippet på grund af flere gunstige forhold ikke har medført større forringelser af havmiljøet. Det var DanGødning A/S, der ejede tankene, som har fået undersøgt, hvordan kvælstoffet har påvirket havmiljøet.

Det skriver Miljøstyrelsen.

udslippet øgede algevæksten

Udledningen førte i perioden umiddelbart efter uheldet til stærkt forhøjede kvælstofniveauer i og omkring Lillebælt.

Modelberegninger viser, at udledningen også har givet forøget algevækst i løbet af marts måned 2016, og nogle enkelte steder er der beregnet op til ca. 15 % flere alger i vandet.

Dog er effekterne af ulykken på længere sigt begrænsede, og det skyldes blandt andet, at udledningen skete i begyndelsen af februar måned. Dermed skete det et godt stykke tid før den årlige algeopblomstring, som typisk forekommer i marts måned og senere på året.

Det udledte kvælstof er dermed nået at blive fortyndet inden algeopblomstringen kulminerede og har derfor kun i et vist omfang ført til øget algevækst.

Havde udledningen i stedet fundet sted i f.eks. marts/april eller i sommermånederne, havde konsekvenserne sandsynligvis været voldsommere og have ført til mere omfattende algeopblomstringer, uklart vand og måske iltsvind senere på året.

heldigt at det væltede ud

Samtidig skete udslippet på relativt kort tid, og pga. gunstige strømforhold er det meste af kvælstoffet ført nordpå og ud af de indre danske farvande, før det kunne nå at føre til massive algeopblomstringer.

Havde det været en længerevarende og kontinuerlig udsivning, eller havde strømforholdene de pågældende dage været anderledes, havde situationen formentligt været anderledes.

Et år efter uheldet er der dog fortsat ca. 20 % af kvælstoffet fra udslippet tilbage i de danske farvande, men langt hovedparten er lagret i havbunden over store arealer.

Det forventes, at kvælstoffet over tid frigives til vandet, men at det er fordelt over så store arealer, at det ikke vil føre til en væsentlig forøgelse af niveauerne i de indre farvande.

 

Rettet 12:41: I overskriften stod der, at det var gyllevand - det er ikke korrekt. Det er derimod gødningsvand. Det er nu rettet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle