Esben Lunde vil kræve erstatning af laboratorier for forkerte analyser

Laboratorierne Eurofins og ALS, som har leveret forkerte analyser til Miljøstyrelsen, kan imødese erstatningskrav.

Det får nu konsekvenser, at to eksterne laboratorier, har lavet forkerte analyser af kvælstof og fosfor for Miljøstyrelsen - analyser, der kan have givet et fejlagtigt billede af miljøtilstanden.

»Jeg er rystet over, at det har kunnet finde sted, og det er naturligvis helt uacceptabelt«, siger Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Miljøstyrelsen har, efter at fadæsen blev opdaget, gået det samlede set-up for laboratorieanalyser efter i sømmene.

»Jeg er meget optaget af, at det får konsekvenser for de ansvarlige laboratorier og at vi kommer helt til bunds i denne sag. Der vil derfor blive rejst erstatningskrav overfor Eurofins og ALS, som har analyseret prøver for Miljøstyrelsen i perioden. Desuden vil vi se på, om vi fremover har det rette setup i forhold til de analyser, der bliver udført for Miljøstyrelsen«, siger ministeren.

Skal korrigeres

Ifølge ministeren lægger han stor vægt på, at forvaltningen er baseret på et korrekt grundlag, så alle kan stole på at det er fagligt korrekt, hvad der ligger bag reguleringen på området.

Forkerte data skal derfor korrigeres, hvor det er muligt, og der skal igangsætte yderligere analyser, hvor det er nødvendigt.

»Jeg vil derfor bede Aarhus Universitet og Miljøstyrelsen om at foretage yderligere analyser på de områder, hvor data i væsentligt omfang indgår i grundlaget for forvaltningen. Analyserne gennemføres med det formål at udarbejde præcise korrektionsfaktorer af data fra tidligere år, som er analyseret med en forkert metode«, siger han.

»Miljøstyrelsen har oplyst mig, at det efter deres vurdering vil tage et helt år at foretage yderligere analyser og udarbejde eventuelle korrektionsfaktorer for historisk data«, siger han.

Folketingets Miljø- og fødevareudvalg blev i dag orienteret med den nyeste viden om de fejlagtige analyser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle