Før svære politiske forhandlinger: - Det er hamrende nødvendigt med ny genteknologi i landbruget

EU-Kommissionen fremsatte tidligere i juli et nyt forslag, der vil lempe reglerne for brug af ny genteknologi i landbruget. Det får Venstres Asger Christensen til at sende en opfordring til venstrefløjen i Europa-Parlamentet om ikke at blokere for forslaget.

For lidt over tre uger siden fremsatte EU-Kommissionen et forslag, der har til formål at lempe reglerne for nye planteforædlingsteknikker, de såkaldte NGT’ere.

NGT er en forkortelse for nye genomteknikker, og kan være med til at skabe planter, der er mere modstandsdygtige overfor tørke og kulde. Samtidig vil de kunne mindske pesticidforbruget.

Den mest kendte teknologi blandt NGT'erne til planter er CRISPR, hvis opfindere i 2020 løb med nobelprisen i kemi 

Til trods for de nævnte fordele, så er det er dog langt fra sikkert, at EU-Kommissionens forslag kommer til at glide smertefrit igennem lovgivningsprocessen i EU.

For selvom der er i vid grad er opbakning blandt mange erhvervsorganisationer og især blandt politikere fra liberale og konservative partier, så er der også modstand mod at lempe reglerne.

Især flere europæiske forbrugerorganisationer er kritiske, og det samme er flere politikere på venstrefløjen i mange EU-lande. Blandt andet går bekymringen på, om forbrugerne kommer til at kunne genkende fødevarer, der er produceret med planter, der er modificeret med ny genteknologi, og manglende risikovurderinger.

Kigger man blandt andet syd for grænsen i Tyskland er ministrene for både landbrug og miljø, der begge kommer fra partiet De Grønne, og hedder henholdsvis Cem Özdemir og Steffi Lemke skeptiske, og efterlyser en sikkerhed for, at forbrugerne kommer til at kunne genkende fødevarer, der er produceret med planter, der er modificeret med ny genteknologi.

Skal gå hurtigt

Fra Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, hvor Kommissionens forslag også skal behandles, der lyder det, at han mener, det er hamrende nødvendigt, at landbruget får adgang til de nye genteknikker.

- Derfor undrer det mig gevaldigt, at de venstreorienterede partier hænger i bremsen. Set fra min stol skal EU lempe reglerne for brugen af genteknikker i de europæiske landbrug hurtigst muligt, så vi kan komme ud over stepperne, lyder det fra Asger Christensen i et debatindlæg. 

Her lyder det videre:

- Jeg håber, at venstrefløjen tænker sig godt om, når vi skal behandle et nyt lovforslag, der skal gøre brugen af de nye teknikker mere smidig og gnidningsfri. Vi har nemlig ingen tid at spilde, mener han.

Asger Christensen peger på frøkoncernen DLF, som selv længe har efterlyst bedre adgang til de nye forædlingsteknikker.

- Tænk bare på DLF, der er en af verdens største frøvirksomheder. De har rykket forskningen til Kina og Canada, fordi de ikke længere kunne vente på EU’s langsomme godkendelsesprocesser. Det var de nødt til. Ellers ville de komme langt bagefter de andre globale virksomheder. For mig er en ting sikker: Når man er i konkurrence med hele verden, så er man nødt til at have så lige vilkår som muligt. 

- Derfor skal vi have kigget på hastigheden og have fjernet nogle af de bureaukratiske udfordringer, der lige nu er en enorm hæmsko for de europæiske virksomheder, lyder det fra venstremanden.

I Danmark har både L&F og Dansk Industri bakket op om Kommissionens forslag. Omvendt har Danmarks Naturfredningsforening været lidt mere lunkne ved forslaget.

- Vi kan godt se, at der muligvis er nogle fordele ved de nye planter. Men vi synes, at det går for hurtigt. 

- Det skal være sådan, at de landmænd og forbrugere, som ikke ønsker at dyrke eller spise de her planter, skal kunne vælge dem fra. Det kræver, at planterne kan certificeres. Den lovgivning er ikke på plads endnu, sagde Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver tidligere i denne uge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle