Formænd sparkede døren ind til EU-Kommissionen

Bestyrelsen i DLMØ, Dansk Landbrug Midt- og Østjylland, har besøgt EU-Kommissionen i Bruxelles for at skubbe til de landbrugspolitiske emner, som har betydning for de danske landmænd.

En delegation fra Dansk Landbrug Midt- og Østjyllands bestyrelse har denne uge besøgt EU-Kommissionen i Bruxelles.

”Vi har flere emner, som vi gerne skulle komme ind på, men regelforenkling er noget, der fylder rigtig meget hos landmændene lige nu, det er vigtigt at tale om”, siger Jens Gammelgaard, formand for DLMØ, i en pressemeddelelse.

På baggrund af årets høst, hvor de danske landmænd oplevede massive problemer med at få bjerget deres afgrøder, ønsker DLMØ at tale om datotyrani i EU. For som Jens Gammelgaard forklarer, så er der ingen, der kan sige, at kornet i Danmark er modent på en bestemt dato.

Vandplanerne er også et område, som bestyrelsen håber at kunne komme med inputs til. Jens Gammelgaard er ikke i tvivl om, at vådområderne er en god ide, men når bureaukratiet sætter ind og forsinker EU udbetalingerne til landmændene, så giver det problemer.

”Det kan ikke passe, at EU skal sætte en kæp i hjulet for disse gode projekter”, siger Jens Gammelgaard.

I øjeblikket er der flere ting i EU's kommende landbrugsreform, der kan få betydning for danske landmænd. Det ligger i kortene, at der kommer en negativ konsekvens af Brexit, men hvad kommer det til at betyde for de europæiske landmænd – herunder de danske?

”Det er vel ikke fair, at resten af Europas landmænd skal betale for, at nogle andre melder sig ud”,

DLMØ har de sidste to år arbejdet på at få en aftale i stand med landbrugskommissær Phil Hogan. Blot tre dage før afrejse valgte Phil Hogan at aflyse grundet forhandling af en EU-Mercosur handelsaftale. DLMØ fik tilbudt et møde med Tom Tynan i stedet, som fungerer som Phil Hogans højre hånd på dette område. Det takkede de ja til.

For knap to år siden besøgte Phil Hogan, i forbindelse med et besøg i Danmark, Jens Gammelgaards bedrift i Hov nær Odder. I den forbindelse fortalte Jens Gammelgaard, at DLMØ ønskede at komme til Bruxelles og fortælle Phil Hogan mere om de udfordringer, de danske landmænd oplever i forbindelse med samarbejdet med EU.

Det gav landbrugskommissæren lovning på, og siden har bestyrelsen arbejdet hårdt på at få en aftale i stand.

”EU er fantastisk og har mange plusser, men der er også minusser, der skal arbejdes med”, fortæller Jens Gammelgaard.

Til årets første bestyrelsesmøde havde bestyrelsen besøg af Landbrug & Fødevarers EU-politiske chef, Niels Lindberg Madsen, som gennemgik de mulige emner, som de kunne fremlægge i kommissionen.

”Jeg håber, at vi også kan hjælpe Axelborg i deres politiske arbejde, og få ny viden med hjem til landmændene”, siger Jens Gammelgaard.

Faktaboks

Dansk Landbrug Midt- og Østjylland samler:

  • Djursland Landboforening
  • Landboforeningen Kronjylland
  • Landboforeningen Odder – Skanderborg
  • Samsø Landboforening
  • Østjysk Landboforening

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle