Fremtidens bæredygtige landmand er god ved dyr, mennesker, jord og naboer

Kristian Lundgaard-Karlshøj har gradvist ændret Ausumgård i en mere bæredygtig retning for både dyr, mennesker og omgivelser.

Kristian Lundgaard Karlshøj og hans familie har ladet brostenene på Ausumgaard tale. De stammer fra 1400-tallet og har oplevet meget gennem tiderne, og  de siger: ”Bæredygtighed”. Eller som Kristian Lundgaard Karlshøj udtrykker det - det handler om at gøre noget, som kan blive ved, noget man kan leve af og som næste generation har lyst til at føre videre. Noget som ikke ødelægger noget for natur, miljø eller  nabolaget for den sags skyld.

Den tankegang blev han torsdag aften præmieret for og kåret som  Fremtidens Landmand for i forbindelse med et arrangement arrangeret af LandbrugsMedierne på Agromek.

Skaber sammenhæng

Prisen som Fremtidens Landmand i kategorien bæredygtighed gives for evnen til at kombinere hensyn til miljø, samfund og økonomi, og for at skabe en bedrift, der efter alle parametre hænger sammen.

Kristian Lundgaard Karlshøj modtager ifølge dommerpanelet prisen for familiens enestående og modige bestræbelser på netop at nå alle de mål på en gang.

Bagved ligger en samlet strategi og en meget energisk og meget bevidst indsats for at involvere medarbejdere, miljø og omgivelser. Bestræbelserne rækker vidt. Familien føler en stærk forpligtigelse over for stedets historie, hvilket ikke afholder dem fra med stort engagement at kaste sig ind i nyskabelser som insekter, vindmøller og biogas.

Bruger færre ressourcer

”Vi vælger helt bevidst vores driftsgrene med fokus på bæredygtighed. Det vil sige, vi fokuserer meget på, at de skal være økonomi i tingene, have dygtige medarbejdere, som vi kan blive ved at udvikle, men også de helt store dagsordener i forhold til omgivende samfund”, siger han.

For eksempel er grisene skiftet ud med kyllinger, som kun skal have 1,5 kg foder til at lave et kg kød. Dahan fik tilbud at komme med i et projekt med melorme, der kun skal have 1,1 kg foder for at producere et kg kød, sprang han med på det.

Nabolaget er vigtigt

I løbet af året holder Ausumgård markeder og messer, hvor de får omgivelserne og forbrugerne  helt tæt på. På en lille gård i nabolaget producerer de årligt 200 udendørs grise som forbrugerne kan lide at se dem, og det skaber også forbrugerkontakt.

Vindmøller og biogasproduktion hører også stil bedriften.

”Bare det at erstatte fossile brændsler med noget vedvarende energi giver et skub i en bæredygtig retning”, siger han.

Bæredygtighedsprisen på 25.000 kr. er sponsoreret af Sagro og blev overrakt af direktør Bjarke Poulsen

”I Sagro tror vi Dansk Landbrug har meget at bidrage med i forhold til bæredygtighed. Vi skal også blive bedre til at fortælle om det, det har vi ikke lært endnu”, sagde Bjarke Poulsen.

Fremtidens Landmand er sponsoreret af LandbrugsMedierne, Seges, Dansk Agroindustri, Agromek, MCH, Bridgestone, Sagro og Jyske Bank.

Læs mere om vinderne allerede i næste uges LandbrugsAvisen.

Emneord

agromek

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle