FrieslandCampina med barsk melding om årets økonomi

Påvirkningen fra corona-virus er alvorlig, melder hollandsk mejeriselskabs direktør.

Den verdensomspændende coronaviruspandemi fortsætter med at slå hårdt på den globale økonomi og dermed også på mejeriselskabets FrieslandCampinas økonomi.

Det påpeger adm. direktør Hein Schumacher for den hollandske mejerigigant i en ny opdatering til andelshaverne, hvori han bemærker, at der vil være betydelig negativ påvirkning som følge af coronapandemien i år i forhold til sidste år.

"Priserne på mælk og mejeriprodukter faldt drastisk i umiddelbar følge af coronavirusudbruddet i marts og april. Selv om disse priser siden er kommet sig, er de stadig under niveauet før pandemien", lyder det i meldingen, der påpeger, at store dele af forretningen, såvel både den basale som den værdiforædlede er ramt. Derudover er også forståeligt nok også selskabets forretning til foodservice og restuaranter hårdt påvirket.

Højværdi-eksport er udsatte

Ikke kun i Europa mærker FrieslandCampina pandemiens effekter - også i Nigeria er der uro, hvor den lokale valuta naira og amerikansk dollar er uder stort pres.

"Regeringen overvejer i øjeblikket protektionistiske foranstaltninger for at stoppe udstrømningen af ​​dollars fra landet. Disse potentielle foranstaltninger omfatter reduktion eller forbud mod import af råvarer og fødevareprodukter såsom mælk og fisk. Dette er en bekymrende udvikling, hvis mulige resultat og efterfølgende indvirkning på resultaterne af FrieslandCampina WAMCO, driftsselskabet i Nigeria, stadig er usikre på dette tidspunkt", lyder det.

FrieslandCampina har i mange år haft en særdeles god forretning på at sælge mælkepulver og mejeriprodukter til Hong Kong - og via den store by varer videre til det sydlige Kina. Dette har været en betydelig årsag til, at selskabet har kunnet ligge i europæisk top, hvad angår mælkepris.

I Hong Kong har først den sociale uro og dernæst coronapandemien ført til stort fald af især spædbørnsernæring. 

Hein Schumacher pointerer, at man nu har forsøgt at lægge endnu mere vægt på e-handel for at mindske salgsfaldene, men at resultaterne i Hong Kong vil være "væsentligt negativt påvirket" i årets anden halvdel.

Ikke alt er skidt

Fra direktøren lyder det dog også, at der har været positive udviklinger i 2020. Blandt andet har man vundet markedsandele på hjemmemarkederne i Holland og Tyskland, samt på markeder som Kina, Indonesien, Pakistan og Nigerria. Derudover klarer salget i forretningsenheden Ingredienser sig godt og står over for en markant udbygning til seksdobbelt kapacitet af ingrediensen lactoferrin i Veghel, Holland.

Direktøren understreger, at der også tages spareprogrammer i brug, så omkostningerne reduceres mest muligt.

Hvad de mange påvirkninger betyder for de kommende måneders mælkepris, konkretiseres ikke i opdateringen.

Arlas topchef Peder Tuborgh meldte i forbindelse med konernens halvårsregnskab i august, at man for første gang i mange år ligger "en spids foran FrieslandCampina" på mælkeprisen.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle