Frifindelse af landmand efter dødsulykke bliver ikke anket

Frifindelsen af landmand Knud Kjær Knudsen efter dødsulykke i oktober 2017 bliver ikke anket.

Landmand Knud Kjær Knudsen fra Tølløse får ingen straf som følge af, at en ukrainer omkom i en kornsilo ved hans gård.

Det står klart, efter at anklagemyndigheden har besluttet ikke at anke Retten i Holbæks frifindelse af landmanden. Det skriver Fagbladet 3F.

Dermed slipper den 26-årige svineproducent for en bøde på 80.000 kroner for overtrædelse af arbejdsmiljøloven, som anklagemyndigheden ellers havde krævet, at han skulle idømmes.

Afgørelsen betyder også, som landbrugsavisen.dk tidligere har skrevet, at den omkomne mands enke og to mindreårige børn ikke bliver tilkendt en erstatning på i alt knap 755.000 kroner i sagen.

Anklageren i sagen, Katrine Schlütter, bekræfter over for Fagbladet 3F, at dommen ikke er blevet anket inden for tidsfristen. 

"Efter de oplysninger, der er kommet frem under retsmødet, mener vi, at rettens afgørelse er rigtig", siger anklagerfuldmægtig hos Midt- og Vestsjællands Politi Katrine Schlütter, der ellers ikke ønsker at kommentere dommen.

Den 34-årige ukrainer Mykola Makarenko omkom 12. oktober 2017, mens han var i færd med at fjerne spirende korn i en kornsilo sammen med landmand Knud Kjær Knudsen.

Uden sikkerhedsline befandt ukraineren sig oven på korndyngen, da han pludselig forsvandt ned i et hul i kornet og blev levende begravet i den halvfyldte kornsilo med havre.

På siden af siloen var der advarselstavler, der viser, at der kan være luftlommer i kornet, og at man derfor ikke må gå derind. Men Arbejdstilsynet konstaterede under et tilsynsbesøg på virksomheden få timer efter ulykken, at en række advarselstavler på bagsiden af siloen var “umulige at se”.

Landmands far var arbejdsgiver

Dommer Christian Wenzel skriver i sagens dom, at Knud Kjær Knudsen ikke kan anses som arbejdsgiver for afdøde Mykola Makarenko.

Dommeren skriver desuden, at ukraineren i stedet var ansat af den sjællandske svineproducents far, landmand Peter Kjær Knudsen, ”gennem et vikarbureau” til at udføre arbejde for selskabet Lunderød ApS.

Lunderød ApS er ejet af Peter Kjær Knudsen og hans søn Kim Kjær Knudsen, der også er landmand. Lunderød ApS har forpagtet jord og tre kornsiloer af Knud Kjær Knudsen, og selskabet ejede kornet i de tre siloer på ulykkestidspunktet. 

Under retssagen oplyste svineproducent Peter Kjær Knudsen, at det var ham, der bad Mykola Makarenko om at gå op i siloen og fjerne spirerne i kornet. Ifølge svineproducenten var ukraineren ansat af vikarbureauet Europower og arbejdede som vikar for ham. 

Arbejdstilsynet har betragtet Knud Kjær Knudsen som arbejdsgiver i sagen. Det skyldes oplysninger fra Arbejdstilsynets tilsynsbesøg på gården efter ulykken og oplysninger i politirapporten fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Det oplyser Arbejdstilsynet til Fagbladet 3F og gør opmærksom på, at tilsynets vurdering blev stadfæstet i april 2018 af Arbejdsmiljøklagenævnet, der behandler klager over afgørelser truffet af Arbejdstilsynet. 

Op til politiet med straffesag

Det er nu op til Midt- og Vestsjællands Politi til at afgøre, om der skal rejses en straffesag mod Peter Kjær Knudsen. 

Bistandsadvokaten for enken efter Mykola Makarenko, Simon Eilrich, er enig i rettens frifindelse af Knud Kjær Knudsen – og forventer helt klart, at anklagemyndigheden rejser en straffesag over for Peter Kjær Knudsen. 

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle