Fugleinfluenzaen er igen på vej til Danmark: Flere vilde fugle fundet smittede og døde

Vilde fugle i både den danske og tyske del af Vadehavet er blevet konstateret smittet med fugleinfluenza.

​I både den danske og tyske del af Vadehavet har myndighederne de seneste dage fundet vilde fugle, som er konstateret smittet med en meget smitsom fugleinfluenza.

Dansk Veterinærkonsortium arbejder nu på at undersøge, om det er samme type fugleinfluenza, som cirkulerede i Danmark fra efteråret 2020 til sommeren 2021.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

"Det er meget alvorligt, at vi nu igen har fugleinfluenza i landet, så vi følger situationen nøje, da fugleinfluenza gør de vilde fugle til en trussel mod sundheden i tamfjerkræ", siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsens Center for Dyresundhed.

I løbet af den sidste opblussen af sygdommen i efteråret blev i alt 16 danske fjerkræbesætninger smittet, og over 193.000 stk. fjerkræ er blevet aflivet. Det har formentligt kostet den danske fjerkræbranche omkring 200 millioner kroner, anslår Københavns Universitet.

Mange rapporter om fund i udlandet

Myndighederne i mange andre europæiske lande samt Israel og Rusland har den seneste tid rapporteret om lignende fund af smittede fugle.

Fødevarestyrelsen forventer derfor, at efterårets fugletræk igen i år vil betyde smittespredning blandt de vilde fugle.

Fundet af smittede fugle i Vadehavet kan tyde på, at fugleinfluenzaen har overlevet fra sidste sæson.

"Vi vil gerne have hjælp til at overvåge udviklingen, så vi opfordrer borgere, som finder døde eller syge fugle i naturen, til at tippe os om fundet", siger Tim Petersen.

Sygdommen er dødelig for tamfugle, og den kan smitte til mennesker. Risikoen for alvorlig infektion hos mennesker er dog relativt lav. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle