Gartnerier kan bruge sommervarme om vinteren - men afgift blokerer

Ny teknologi kan gøre de ellers energislugende gartnerier helt energineutrale ved at lagre sommervarme i grundvandet. Men PSO-afgiften står i vejen for den grønne omstilling, lyder det fra erhvervet.

Overskudsvarme fra gartneriet et stort naturligt grundvandsmagasin 20 til 40 meter under jorden og bliver gemt til de kolde vinterdage, når drivhusene skal opvarmes. Det såkaldte ATES-system kan på den måde nærmest fjerne energiforbruget blandt de ellers energi-intensive danske gartnerier.

Men systemet er afhængigt af eldrevne varmepumper, og den høje PSO-afgift gør det langt mindre gunstigt at investere i for gartnerierne. Det fortæller Stig Niemi Sørensen, der som adm. direktør i Enopsol har haft svært ved at sælge sin energieffektive og CO2-besparende ATES-anlæg til de økonomisk trængte gartnerier:

”Vi står alle som et stort spørgsmålstegn overfor, hvorfor de her hindringer bliver sat op. PSO-afgiften gør det dyrere for gartnerierne at investere i en ATES-løsning, der ellers vil reducere energiforbruget til en femtedel. Afgiften er derfor en direkte hæmsko for at gøre gartnerierne mere energieffektive,” siger han til Foodculture.dk.

Sikrer fremtiden for et trængt erhverv

Teknologien er allerede udbredt i Holland, men i Danmark findes teknologien kun på ét enkelt gartneri, hvor man kan lagre energi fra sommervarmen i grundvandet til vinteren. Det er på Hjortebjerg Gartneri på Fyn, hvor direktør Steen Juul Thomsen ser stort potentiale i teknologien for de danske gartnerier:

”Det er en teknologi, der kan være med til at sikre en fremtid for et ellers trængt erhverv. Vi kan se, at det kan få vores energiforbrug ned mod det runde 0. Det står i skærende kontrast til, at mange ellers typisk betragter gartnerier som store energislugere,” siger han til Foodculture.dk.

Sommersolens energi bliver ikke udnyttet i dag

Lange dage med solskin sørger for masser af varme i drivhusene fra marts til september, og det er ærgerligt ikke at gemme og udnytte den energi, når gartnerierne fra oktober til marts bruger masser af energi på at varme væksthusene op, mener Steen Juul Thomsen:

”Indtil videre har vi ventileret os ud af sommerens energioverskud. Vi har altså åbnet vinduet og ladet den dejlige varme forsvinde. Nu kan vi i stedet høste energien og gemme det på et sæsonlager i grundvandet til de kolde måneder uden så meget sol.”

Usikkerhed om afgifter forhindrer investeringer

En fordyrende PSO-afgift og usikkerhed om regler har indtil nu afholdt danske gartnerier fra at investere i ATES-systemet. Det fortæller Stig Niemi Sørensen fra Enopsol:

”Det handler om kroner og øre. Hverken gartnerierne eller andre virksomheder er filantroper, men de vil gerne være gode ved miljøet, hvis det kan betale sig. Ingen kaster sig ud i så store investeringer, hvis tilbagebetalingstiden ikke er attraktiv.”

Stig Niemi Sørensen mener derfor, at det er op til politikerne at skabe nogle sikre rammer, der gør det rentabelt for danske gartnerier at investere i miljørigtige systemer:

”Der er stor usikkerhed om fremtidens energiafgifter, og det sætter udviklingen i stå. Der er ikke nogen, der tør at rykke på det her område. Så nu er det op til politikerne.”

Faktaboks

ATES står for ’Aquifer Thermal Energy Storage’, og systemet kan køle om sommeren og varme op om vinteren.

Idéen er at overføre overskudsvarme fra sommer til opvarmning af et grundvandsmagasin. Om vinteren kan over 80 pct. af den lagrede varme genbruges ved hjælp af varmepumper.

Ud over Hjortebjerg Gartneri på Fyn har blandt andet følgende større virksomheder investeret i ATES-løsningen:

  • Københavns Lufthavn
  • Widex
  • Rambøll
  • Grundfos

Emneord

gartnerier

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle