Grøn omstilling vil få job i landbruget til at forsvinde - men regeringen har strategi til at skabe nye

Regeringen har mandag præsenteret en strategi for grønne jobs, der skal sikre udviklingen af nye jobs i dansk landbrugs- og fødevareproduktion.

Den grønne omstilling skal helst ikke sende flere fra landbruget ind gennem dørene hos landets jobcentre.

Det er tanken bag en ny strategi, som regeringen med erhvervsminister Morten Bødskov (S) i spidsen har præsenteret mandag. 

Omstillingen af landbruget vil nemlig betyde, at nogle jobs vil forsvinde, lyder det i rapporten. Det gælder blandt andet i den animalske sektor, der står over for udfordringer, fordi en betydelig del at sektorens emissioner stammer fra husdyrproduktionen. 

Omvendt åbner udviklingen med flere plantebaserede fødevarer og nye måder at producere proteiner til foder og fødevarer op for nye muligheder. Det er i hvert fald ambitionen fra regeringen.

Strategien for nye grønne job i landbruget og følgeerhvervene, som den hedder, samler ifølge regeringen en række relevante initiativer, der kan bidrage til at udviklingen af jobs.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

- Danske virksomheder er fænomenale til at udvikle og anvende ny teknologi. Her er dansk landbrug ingen undtagelse. De danske landbrugs- og fødevarevirksomheder er en fundamental del af vores historie, vores arbejdsmarked og erhvervsliv – og i særdeleshed også vores fremtid, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

- Derfor er jeg glad for, at vi med denne nye strategi for grønne jobs kan sætte fokus på at understøtte danske virksomheder og startups, der kan bringe biologiske løsninger og bæredygtig fødevareproduktion til et endnu højere niveau end i dag.

Færre ansatte

Antallet af heltidsland brugsbedrifter er faldet fra 11.700 bedrifter i 2011 til 7.200 bedrifter i 2022.

Det primære landbrug og gartneri beskæftiger i dag cirka 62.000 personer sammenlignet med 235.000 i 1970.

Du kan finde hele rapporten her.

Kilde: Erhvervsministeriet

Mere økologisk eksport og flere unge i landbruget

Strategien fokuserer på tre områder, der kan sikre flere grønne jobs i landbruget. Det gælder agri-tech, plantebaserede fødevarer og biosolutions.

Agri-tech dækker over at gøre den eksisterende landbrugs- og fødevareproduktion mere effektiv. Altså et fokus på optimering af dyrkningssystemerne ved hjælp af præcisionsteknologi, 
automatisering, sensorer og robotteknologi, der 
f.eks. kan nedsætte energiforbruget eller reducere 
gødnings- og pesticidforbruget.

Et andet mål er, at der skal ske en fordobling af den økologiske eksport, en øget eksport af plantebaserede fødevarer og slutteligt skal der blandt andet laves flere grønne patenter inden for landbrugsteknologi og flere unge kræfter ind i landbruget, for bare at nævne et par eksempler fra rapporten.

Det skal alt sammen ske gennem strategiens fem overordnede mål. Det er blandt andet at skabe fremtidssikrede rammer for innovation og vækst og gøre Danmark til centrum for forskning og innovation i grønne løsninger til landbruget.

Det skal sikre Danmark kompetencer til fremtidens grønne jobs og sikre, at danske løsninger skal gøre en forskel i verden.

- Jeg er rigtig glad for, at vi nu kan sætte flueben ved endnu et initiativ fra landbrugsaftalen med Strategi for grønne job. Landbrugssektoren har et stort potentiale, og den nye strategi skal sikre, at vi får udnyttet de muligheder, der er for at skabe job i den grønne omstilling af landbrugssektoren, siger fødevareminister Jacob Jensen (V).

Han peger på, at det eksempelvis kan være i udviklingen af præcisionsteknologi i landbruget, nitrifikationshæmmere i husdyrproduktion og biosolutions.

- Samtidig har strategien også fokus på det kommende generationsskifte, som en stor del af de danske landbrug skal igennem. Vi vil sikre, at omstillingen sker på bedste vis for både landmændenes økonomi og for klimaet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle