Afgørelse i morgen: L&F-top advarer mod MRSA-heksejagt

I morgen, fredag, vil Østre Landsret afgøre, om L&F-stævning skal have opsættende virkning.

I morgen, fredag, afgør Østre Landsret, om Fødevarestyrelsen skal vente med at udlevere MRSA-oplysninger på landbrug.

Helt konkret, så har Landbrug & Fødevarer anlagt sag mod myndighederne for at undgå, at gamle oplysninger om MRSA-smitte ved svinebesætninger offentliggøres. I morgen afgør Østre Landsret, om sagen skal have opsættende virkning - altså at myndighederne skal vente med at offentliggøre oplysningerne, til der falder dom i sagen.

I avisen Information har Erik Larsen, formand for svinesektionen i Landbrug & Fødevarer, samt Martin Merrrild, formand for Landbrug & Fødevarer, i dag et indlæg.

De advarer mod urimelig stigmatisering af svineproducenterne.

"Kan man forestille sig, at folk med smitsomme sygdomme som halsbetændelse, fodvorter eller HIV i fremtiden skal registreres i et arkiv, så alle andre kan se, at man skal være varsom med kontakt med disse personer? Nej – det virker helt utænkeligt i vores moderne danske samfund. Og dog. For det er lige netop stigmatiseringen af en særlig gruppe danskere, der er på spil, når Østre Landsret om få dage træffer delafgørelse i en principiel sag," skriver de to L&F-formænd i indlægget.

Sagen handler om 48 landmænd, som frivilligt deltog i en undersøgelse om MRSA. To journalister har ønsket adgang til data om MRSA-smitten, eftersom de mener, det har relevans for det øvrige samfundet.

Ombudsmanden indstillede sidste år, at Fødevarestyrelsen bør udlevere disse informationer. Det fik Landbrug & Fødevarer til at stævne staten. De pointerer, at oplysninger er forældede, ligesom informationerne risikerer at stigmatisere landmændene og deres familie.

"Det væsentligste for os er, at den del af de 48 landmænd, der for år siden havde MRSA i svinestalden, risikerer alvorlige, personlige og følelsesmæssige konsekvenser, hvis de skal udstilles som syge i medierne eller i den landsby, hvor de bor, i de skoler, deres børn går i eller i sportsklubben," skriver Erik Larsen og Martin Merrild.

Fødevarestyrelsen har valgt at vente med at afgøre, om de vil give aktindsigt, indtil Østre Landsret afgør, om stævningen bør have opsættende virkning.

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle