Danske avlere river håret af svinene

River du 10-20 hår af et svin, er det tilstrækkeligt til at lave en DNA-analyse til genomisk selektion. Det er avlernes effektive våben for at øge avlsfremgangen.

Tage Ostersen, Seges, trækker en skuffe ud. I skuffen er der snorlige rækker med hårprøver fra de bedste avlsdyr i Danmark.

Hårprøverne har været en tur i USA for at blive DNA-analyseret, så de efterfølgende kan bruges til genomisk selektion.

»Genomisk selektion baseres på, hvor nært to svin er beslægtet. Slægtskabet bruger vi til beregning af dyrets avlsværdi,« forklarer afdelingsleder Tage Ostersen.

Avlsafdelingen tog første gang genomisk selektion i brug i 2010. Siden er der skruet markant op for antallet af testede dyr.

Det giver en usandsynlig stor bunke data. Men håndterer man data korrekt, giver det en mere sikker beregning af avlsindekset og dermed en større avlsfremgang. Det gælder særligt på vanskelige egenskaber med lav arvelighed som foderforbrug og LG5.

Større fremgang

Hidtil har man testet 20 procent af danske avlsdyr med genomisk selektion. Nu øger man andelen til 40 procent.

Det vil yderligere lægge oven i den fremgang, det almindelige avlsarbejde skaber.

Den årlige avlsfremgang ligger på 12-14 kr. pr. slagtesvin. Andelen heraf fra genomisk selektion udgør rundt regnet to kr. pr. slagtesvin. Det bliver hurtigt til mange penge.

»Derfor er der også en ganske fornuftig økonomi i at arbejde med genomisk selektion,« siger afdelingslederen.

Desuden bliver det hele tiden billigere at teste. Det rykker grænsen for, hvor mange dyr der er økonomi i at teste.

Foulum

Aahus Universitet, Foulum, var blandt de allerførste i verden til at udvikle metoderne omkring genomisk selektion.

»Vi har haft stor glæde af at arbejde tæt sammen med Foulum. De har været blandt verdens allerforreste på området,« fortæller Tage Ostersen om samarbejdet mellem universitet og svinebranchen.

Der er et konstant kapløb mellem avlsselskaber rundt om på kloden om at komme først og om at vælge de mest lovende af avlsteknikker.

»Når det drejer sig om genomisk selektion, er Danmark fortsat i førertrøjen. Det gavner hele erhvervet,« fortæller Tage Ostersen.

Avlsafdelingen har fået en større bevilling fra Sektorbestyrelsen for svin, Landbrug og Fødevarer.

Pengene er øremæket genenomisk selektion af endnu flere avlssvin.

Faktaboks

Genomisk selektion

  • Kan fastlægges ud fra en hårprøve
  • Viser dyrs indbyrdes slægtskab 
  • Anvendt siden 2010 
  • Andelen af testede dyr øges nu fra 20 til 40%

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle