Dyrlæge: Lunge-USK kan være et nyttigt værktøj

Når en sygdomsdiagnostik skal stilles, er der flere værktøjer at vælge blandt.

For nylig skulle dyrlæge Lars Rasmussen, Porcus, vælge mellem en almindelig blodprøveprofil eller USK (Udvidet Sundheds Kontrol) af nogle lunger i en besætning, hvor grisene var begyndt at hoste.

- Jeg valgte USK af lungerne, fordi den både gav mig svar på, hvilken sygdom der var tale om, og om udbredelsen i lungerne, forklarer han.

Besætningen indkøber syv kilos grise fra et sohold med højeste SPF-stauts. I juni kom der tør hoste blandt de store slagtesvin. Samtidig faldt tilvæksten.

USK viste, at 6 ud af 10 grise havde lungeforandringer foreneligt med almindelig lungesyge, og at 15 procent af lungevævet var ramt.

- Det er en ret stor udbredelse, som forklarer den tilvækstnedgang, landmanden oplevede, siger dyrlægen.

Han anbefalede derfor at vaccinere mod lungesyge ved indkøb. De ældste vaccinerede grise er nu omkring 30 kg, så det er endnu for tidligt at sige noget om effekten af vaccinen.

- Først når hele besætningen er gennemvaccineret om tre måneder, får vi et reelt billede af effekten, siger han.

På det tidspunkt kunne det være interessant at få lavet en ny USK. Lars Rasmussen forventer, at vaccinationen bringer udbredelsen af angrebet lungevæv under 10 procent.

Ud over nedgangen i tilvæksten har der ikke været en stigning i dødeligheden.

Kilden til smitten i besætningen er ikke fundet, men Lars Rasmussen har blandt andet sin mistanke rettet mod slagteribilen.

- Hvis ikke slagteribilen er tom, kan den være smittekilden, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle