Flere PRRS-saneringer er på vej

PRRS raser i Spanien og USA med nye smitsomme varianter. Derfor bør vi gøre alt for at nedbringe virus i Danmark hurtigst muligt, lød det på møde hos LandboNord.

Det er sagt før, og det blev gentaget på et PRRS-møde tirsdag hos LandboNord i Brønderslev.

Fjerner vi PRRS fra en besætning, giver det reduceret dødelighed og mindre medicinforbrug. Bundlinjen bliver bedre, og det samme gælder markedsangangen.

Budskabet kom fra Christian Fink Hansen, sektordirektør for L&F Sektor for Gris, da han foran knap 60 nordjyske griseproducenter påpegede nødvendigheden af, at mængden af PRRS-virus reduceres i Danmark.

En ting er bedre økonomi, noget andet er risikoen for, at PRRS udvikler sig i en forkert retning i Danmark.

- Jo mere virus, vi har i cirkulation, jo flere nye varianter vil vi også se, sagde han og advarede mod at tro, at vacciner er vejen frem, da de bygger på levende vacciner og kan - som det var tilfældet på ornestationen ved Horsens for et par år siden - resultere i rekombinationer.

- Det at vaccinere bredt og øge virus i cirkulation er ikke uden risici, understregede Christian Fink Hansen, der i samme ombæring henviste til nye smitsomme varianter i Spanien og USA, som i nogle tilfælde har vist sig så aggressive, at de har slået søer ihjel.

- Vi ser nogle af de her nye typer i Spanien, som har meget høje dødeligheder i forhold til, hvad vi har set.

Så ved at reducere forekomsten af PRRS i Danmark, er vi overbeviste om, at vi også reducerer risikoen for, at vi ender i en situation som i Spanien og dele af USA, hvor det her er rigtig vanskeligt at kontrollere, sagde han.

Grisesektoren, dyrlæger og myndigheder har allerede i 2022 lanceret en PRRS-reduktionsplan med ambitioner om at mindske PRRS-positive besætninger betydeligt inden for de kommende år. 

Trods manglede lovgivning, der snart ventes at falde på plads, er der allerede taget flere initiativer rundt om i landet for at få presset PRRS ud.

Det fortalte Nicolai Weber fra Landbrug og Fødevarer, projektleder for reduktionsplanen.

- I sidste uge var jeg i Sundeved og Als, hvor nogle producenter havde sat sig sammen. De var sådan set klar, og på Bornholm er der noget i gang, sagde han og fortsatte:

- Det er vigtige er at pointere, at der sker ikke noget, før I som producenter lokalt kigger hinanden i øjnene og siger, nu går vi i gang. Hvis I ikke er klar, sker der ikke noget.

I forbindelse med reduktionsplanen er der udpeget 47 zoner med høj PRRS-smitte, hvor der forventligt kræves en-tre områdesaneringer. Det vil med andre ord sige, at der skal mellem 50 og 150 områdesaneringer til, før PRRS er presset ud.

- Det er ikke noget, vi bliver færdige med næste år. Jeg tør ikke give et bud på, hvor lang tid det her tager, men det er en stor opgave, fastslog han.

På mødet kom det frem, at flere nordjyske griseproducenter ved Hjørring og Brønderslev er i færd med at snakke med hinanden for at få lagt en slagplan for at udrydde PRRSen, som i dele af Vendsyssel er meget udbredt.

Nicolai Weber er projektleder for PRRS-reduktionsplanen, som sigter efter en betydelig reduktion i PRRS-positive besætninger.

Faktaboks

Deklarering for PRRS

  • I december 2021 var der 32 procent PRRS-negative besætninger, 15 procent PRRS-positive, og 53 procent ud af 5.322 CHR-numre med grise var ukendte.
  • I januar var to procent af de nu 4.925 CHR-numre med grise under sanering. 49 procent var PRRS-negative, 27 procent var PRRS-positive, mens fortsat 22 procent har ukendt status.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle