Giv poltene en bedstemor-modtagelse

Brug samme systematik ved modtagelse af polte som når du modtager en ny medarbejder på arbejdspladsen.

Af Jette Sandager, grise- og ledelseskonsulent, VKST

Jeg ser af og til, at polte først bliver et aktiv for besætningerne, når de kommer frem til løbning.

Jeg vil gerne sætte fokus på at byde polten velkommen i besætningen og forkæle den på bedste bedstemor vis.

Poltene skal have fuldt fokus for at nå i mål med at hæve so-overlevelsen og styrke polten til at være en god so i hele dens levetid.

Fokus før modtagelse

Når vi "onboarder" nye medarbejdere, laver vi lister med alt det, vi skal gøre for at den nye medarbejder bliver længe på arbejdspladsen og bliver integreret på en god måde.

Denne systematik kan bruges, når der købes polte ind, og den vil give overblik før poltene modtages, når de er ankommet og skal præstere til at blive en god gylt og so.

Fokus skal starte allerede inden indkøb af polten. Her er det vigtigt, at du har lavet en beregning på netop dit poltebehov, set i forhold til antal ønskede søer til faring, faringsprocent og udnyttelsesprocent på polte.

Derudover skal der være plads til de polte, der købes ind, se tabel 1.

Poltene skal kunne få det korrekte foder i forhold til alder, se tabel 2. Derudover ønsker vi den optimale rygspæktykkelse, se tabel 3.

Tabel 1. Lovkrav og anbefalinger af arealkrav til polte og gylte

Opstaldning

En god poltesti med forkælelse til dyrene indeholder bl.a. plads nok, ædepladser nok og et fodringsanlæg, der kan håndtere at fodre poltene efter behov. Stien skal være indrettet med plads til at kunne observere dyrene.

Der skal være fokus på deres huld, benstilling og klove. Huld skal måles og være mellem 13 mm og 15 mm ved faring. Hvis ikke man opnår den rygspæktykkelse, er det vigtigt at måle huld flere gange. Derved kan tidspunktet for at optimere fodringen findes.

For indkøbte polte kan karantænestalden være en udfordring, idet der ofte anvendes et overskydende staldafsnit, eventuelt på en anden ejendom og typisk sammen med lidt restgrise.

Fokus er her rettet på, at poltene får den nødvendige karantæne i forhold til smittebeskyttelse, mens der bliver gået på kompromis i forhold til staldforholdene. Her tænkes især på mulighederne for opdeling af poltene, belægningsgrad og kvalitet af gulve.

Men det er her, der skal tænkes i forkælelse. Der bliver oftest gået på kompromis i forhold til det tildelte foder. Ofte er der kun mulighed for at anvende én blanding til poltene til at dække behovet fra 30 kg til indsættelse i soholdet ved 110-120 kg.

Begrænsningen ligger ofte i fodringsanlægget. Der er kun en streng, eller der skal fodres manuelt. Det gør det sværere at tilgodese poltenes behov.

Poltene skal fodres restriktivt senest fra de vejer 65 kg. Har man rørfodringsautomater (ad libitum fodring), bør det stærkt overvejes at ændre dette til gulvfodring. 

Tabel 2. Foderstyrke i forhold til alder

Krav til næringsstoffer

Næringsstofferne i foderet til poltene skal overholde følgende:

Ved mulighed for kun 1 blanding:
35 – 110 kg: 6,0 lysin, 2,5 fosfor og 100 gr. fordøjeligt råprotein

Ved mulighed for 2 blandinger:
65 -110 kg: 5,0 lysin, 2,3 fosfor og 95 gr. fordøjeligt råprotein
90 – 150 kg: 4,5 lysin, 2,1 fosfor og 92 gr. fordøjeligt råprotein

For at få den holdbare polt og de optimale forhold til at skabe gode produktionsresultater gennem dyrets levetid, er det vigtigt at ovennævnte parametre følges så godt, som det er muligt i netop dit system.

Systematik gør, at alle polte, der kommer ind i besætningen, behandles ens.


Tabel 3. Ønsket rygspæktykkelse

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle