Gmo-grise dribler uden om svinesygdom med milliardtab

Forskere ved University of Edinburgh har fundet en metode til at grise kan undgå at blive smittet med sygdommen PRRS.

Ved at fjerne en lille del af et specifikt gen i en gris kan man forhindre at grisen bliver smittet med sygdommen PRRS. Og det kan potentielt udbyttes i svineavlen, så man fremover helt kan undgå den voldsomt tabsgivende sygdom. 

Det viser forskning ved University og Edinburgh, skriver netavisen globalmeatnews.com

Forskerne, som samarbejdede med avlsselskabet Genus PLC, brugte en gen-redigerende teknik til at fjerne den lille sektion af genet CD163, som et PRRS-virus normalt hægter sig på. Resten af genet forblev uændret, og kunne dermed opretholde den normale funktion.

I efterfølgende test med PRRS viste det sig, at forsøgsgrisene ikke var blevet smittet med sygdommen, og at deres sundhed i øvrigt var normalt god. 

PRRS forårsager vejrtrækningsproblemer og senere død hos smågrise. Alene i USA og Europa estimeres sygdommen årligt at koste svinesektoren et tab på ca. 15 mia. kr. 

Det ligger dog ikke lige for, at vi kommer til at spise kød fra PRRS-resistente grise, ifølge globalmeatnews.com

For det første er det i Europa pt. forbudt at sælge kød fra genmodificerede dyr, og for det andet vil det tage tid for avlsselskaberne at få den nye mulighed implementeret i den kommercielle svineavl.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle