Tilsætning af roepulp i foderet til slagtesvin reducerer markant ornesmagen i svinekødet. Dertil kommer, at grisene blive mere rolige.
Det viser et nyt hollandsk forsøg med foderfirmaet Vitelia i spidsen, skriver netavisen Pigprogress.
I forsøget blev fire fodertyper testet på to farme med i alt 2.200 svin.
- 100 procent korn
- Tilsætning af roepulp
- Tilsætning af inulin, som har kendt markant negativ effekt på ornelugt, men er en dyr løsning
- Standardfoder
På de to farme blev 500-600 grise tildelt de forskellige fodertyper en uge før levering til slagteri, og senere blev ornelugten målt.
Forsøget viste, at foder bestående af 100 procent korn ingen effekt havde på ornelugten. Foder med inulin havde som ventet god effekt.
Foderet med roepulp reducerede ornelugten med næsten 60 procent, idet de to farme gik fra at levere tre procent grise med ornelugt til kun 1 procent. Dertil kommer, at grisene blev mere rolige, og der kan muligvis også være positive effekter på kødkvaliteten og grisene tarmsundhed.
Under hollandske forhold øger tilsætning af roepulp kostprisen med 3 euro pr. gris, og da svineproducenten ikke opnår en merpris for at levere få grise med ornelugt, mangler der et økonomisk incitatement til at indføre denne fodertype, lyder konklusionen
Relaterede artikler
Kommentarer