Landmand efter flere arbejdsulykker tæt på: Sådan har jeg investeret i sikkerhed

Den nordjyske soholder Torben Farum har haft to dødsulykker tæt på, og derfor har han fået installeret kameraer på sin traktor og en bobcat for at undgå arbejdsulykker med køretøjerne.  

Arbejdsulykker i landbruget er ikke en ukendt størrelse.

Soholderen Torben Farum ved Sæby har selv taget hånd om forebyggelsen, for der kan hurtigt opstå situationer, hvor man skal tænke sig godt om.

Samme morgen som LandbrugsAvisen aflægger den nordjyske landmand et besøg, kommer han direkte fra en lejet klimastald, der har krævet forsigtighed.

- I morges var der 24 ud af 30 smågrise i en sti, der befandt sig nede i gyllekanalen, fordi en stålbæring, der bærer plast-spalterne, var knækket. Når man roder med grise nede ved gyllen, ved vi, at vi skal passe ekstra på, hvis der udvikles svovlbrinte, forklarer Torben Farum.

Alle grise blev heldigvis reddet, og Torben Farum forklarer, at han gør sit til, at medarbejderne ikke udsættes for arbejdsulykker.

For flere år siden investerede han i fem svovlbrinte-alarmer, der kan bæres af medarbejderne og netop giver et signal, hvis niveauet for svovlbrinte bliver for højt i stalden.

- Når vi trækker gyllepropper, oplever vi indimellem, at vi får en svovlbrinte-alarm, forklarer Torben Farum.

Via et display i kabinen kan Torben Farum holde øje med, hvad de fire kameraer filmer. Levende væsener registerer kameraerne og afgiver lyd.

Kamera til blinde vinkler

På den nordjyske bedrift er der også gjort et tiltag, som formentlig meget få landmænd har gjort.

Torben Farum har således investeret i kameraer til sin traktor og en bobcat, der desuden består af et display, hvor man kan se optagelserne fra kameraerne rundt om traktoren.

En alarm lyder, hvis kamera-setuppet detekterer levende væsner dér, hvor kameraerne filmer.

- Jeg har haft en pige i stalden, hvis far døde, da han i forbindelse med dræning gik bag et bæltekøretøj og fik et slagtilfælde eller noget lignende og blev fanget af bælterne. Han overlevede ikke.

- Jeg har også en kollega, som for 1 ½ år siden ved et uheld kom til at køre sin lille datter ihjel, da han bakkede med en vogn på marken. Begge ulykker har gjort stort indtryk på mig, forklarer Torben Farum, der efterfølgende valgte at kontakte et fynsk firma, der installerede kameraløsningen.

- Jeg kommer fra ko-branchen, hvor jeg har kørt frem og tilbage med en frontlæsser, imens ungerne har leget med deres plastik-traktorer i nærheden. Heldigvis er der ikke sket ulykker i den forbindelse, men jeg kan undre mig over, at der ikke findes en sikkerhedspakke til landbrugsmaskiner, når vi køber dem. Når man køber en personbil, er det jo nærmest standard med kameraer rundt om bilen, undrer Torben Farum sig.

Han opfordrer andre producenter til at tænke arbejdsmiljøet ind i dagligdagen.

- Jeg tror, mange producenter har meget travlt med pasning af deres grise og ikke nødvendigvis løfter næsen og tænker arbejdsmiljø. Min fordel er, at jeg som medlem af griseudvalget hos LandboNord kommer meget rundt og ser mange ting. Samtidig er jeg et legebarn, når det kommer til teknik, forklarer han.

I samme boldgade nævner han, at indkøb af en vaskerobot og en vægt i gulvet til vejning af grise frem for en vægt på en sækkevogn, der krævede mange og tunge løft, er andre arbejdsmiljø-forbedrende tiltag, han er glad for at have foretaget. 

Displayet gengiver det, som de fire kameraer på traktorer optager. 

 

Et af de fire kameraer er monteret ved fronten af motorhjelmen. 

Faktaboks

Seneste tiltag

  • Torben Farum har købt stumper hjem, så han kan påmontere LED-lys på sin halmvogn
  • Derved er den oplyst, når man sætter vognen på marken for at læsse halm om aftenen i høst
  • Udover at være nemmere at finde, når man er retur med to bigballer, så er det hensigten at få et godt arbejdslys på siderne af vognen, når der efterfølgende skal sættes stropper på læsset

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle