Ny hangriseproducent viser vejen: 2,24 FE pr. kg tilvækst og ingen frasortering

Ny hangriseproducent på Lolland har opnået fine resultater.

Af Gitte Hansen, svinerådgiver, VKST

Når man gør alt det rigtige, er der gode chancer for at nå sine mål. Det viser en netop nystartet hangriseproducent på Lolland.

På bedriften produceres ca. 11.000 stk. grise årligt med hjemmeblandet vådfoder. Inden skiftet til hangrise lå foderudnyttelsen på 2,39 FE/kg tilvækst (ref. FE/kg tilvækst) og 1.100 gram daglig tilvækst.

I forbindelse med overgang til hangriseproduktion, var jeg lidt bekymret for om det flotte resultat på so/galte kunne effektueres, når det blev so/hangriseproduktion.

Men al tvivl blev gjort til skamme.

Foderudnyttelse: 2,24 FE/kg tilvækst

Første hele kvartal med so/hangriseproduktion viste en foderudnyttelse på 2,24 FE/kg tilvækst (ref. FE/kg tilvækst). Den daglige tilvækst var stadig på ca. 1.100 gram - men med et noget lavere dagligt foderoptag (2,74 FE/gris/dag før og 2,53 FE/gris/dag nu). 

At foderoptagelsen har været lavere i 3. kvartal skyldtes med al sandsynlighed varmen. Producenten melder om normal/bedre foderoptagelse nu, så 4. kvartal bliver endnu mere spændende.

Besætningens niveau for kødprocent lå på over 64,3 procent kød på sogrise. Efter det nye niveauskifte ligger sogrisene nu på 61,1 procent, altså et fald på 3,2 procentpoint.

Hangrise ligger på 61,8 procent, altså 0,7 procentpoint over sogrisene. Det er også i det niveau, vi forventer hangrisene skal ligge.

Niveauet for kødprocent i besætningen skal ses i relation til en høj slagtevægt, som er 90-91,5 kg. På trods af den høje slagtevægt er der ingen frasorterede hangrise.

Krav til aminosyrer opfyldt

Ved skiftet til hangriseproduktion blev protein/aminosyreniveauet hævet. Foderet indeholder nu ca. 148 gram fordøjeligt råprotein, samt et aminosyreniveau på ca. 9,5 g fordøjeligt lysin og alle de andre aminosyrer afstemt til dette niveau.

Den sidste sætning er vigtig. Jeg ser ofte optimeringer, hvor man i besparelsens hellige navn undlader at opfylde alle aminosyrekrav, og så følger produktiviteten ikke med.

Dødeligheden i besætningen ligger konstant på et niveau på 2 til 2,5 procent, og umiddelbart skal hangriseproduktionen ikke have skyld i øget dødelighed på grund af benskader og slåskampe.

Det er bare skønt, når det gode arbejde udmønter sig i gode produktionsresultater.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle