Ornestation frygter flere prrs-infektioner

På møde fik frustrerede svineproducenter nogle svar på, hvad der var sket og lovning på, at procedurer bliver strammet op.

Opklaringsarbejdet efter prrs-infektionen på Hatting Horsens har vist, at ornestationen var smittet 10. juli.

Blodprøven bliver imidlertid først analyseret, da nogle prøver udtaget 22. juli er positive for prrs. Nye prøver taget 31. juli viser, at smitten nu er rundt i alle sektioner.

»Smitten er sandsynligvis kommet til ornestationen første uge af juli«, sagde Bjørn Lorenzen, Sundhedsstyringen.

71 avl- og opformeringsbesætninger har modtaget sæd fra Horsens i juli. Efter screeninger af nyløbne søer tre uger i træk er tre besætninger og en karantænestald påvist smittet med prrs.

I samme periode har 630 produktionsbesætninger modtaget sæd fra Horsens. 28 er indtil videre smittet, men flere kan komme til.

»Vi hører om klassiske prrs-problemer som mælkemangel, omløbere og ikke mindst forhøjet pattegrisedødelighed«, sagde Bjørn Lorenzen.

34 pct. døde i farestalden

Det kunne Henrik Nielsen, Vintengård, bekræfte.

»Vi havde begge prrs-typer i forvejen, og fik kun et lille dyk, da de kom ind. Nu har vi til gengæld 34 procent døde i farestalden. Hvad skal vi gøre?« spurgte han på mødet.

Han ville gerne have svar på, om vaccination kunne få hans besætning til hurtigere at falde til ro, men det var der ikke noget entydigt svar på.

Derimod fortalte dyrlæge Charlotte Sonne, Seges, at man skulle reducere flytning og kuldudjævning mest muligt, ikke lade fravænnede grise gå i farestalden og sørge for, at grisene fik råmælk fra deres egen mor.

Selvransaglese

Der er procedurer, der skal gøres anderledes og bedre i fremtiden, og det er der allerede taget initiativ til.

Men selv om man strammer op, kan en gentagelse ikke udelukkes.

Det er ingen trøst for de mindst 28 besætninger, der allerede står med en inficeret besætning efter smitten på Hatting Horsens.

»Det er en rigtig træls situation, som vi gør alt for ikke gentager sig«, lød det fra sektordirektør Christian Fink, Seges, på orienteringsmødet mandag denne uge.

Set i bagklogskabens klare lys er der ting, han kunne have ønsket sig anderledes, men advarede også om, at man ikke skulle analysere sig ihjel.

»Ingen test er perfekt, og med øget prøvefrekvens får vi flere falske positive. Vi skal overveje, hvor stor forsikringspræmie vi er parate til at betale«, lød det fra Christian Fink.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle