Sådan gør de dygtigste svineproducenter - én ting er afgørende

Hvad gør de dygtigste svineproducenter for at skabe gode resultater og fastholde dem? Svaret er overraskende enkelt.

Af Inga Riber, svinerådgiver, LandboNord SvineRådgivning

Ofte bliver jeg som svinerådgiver spurgt, hvad de dygtigste gør for at skabe gode resultater og fastholde disse.

Når jeg stiller samme spørgsmål til de dygtigste for at få deres egne ord på svaret, så har de ofte svært ved at præcisere, hvad de konkret gør anderledes. Presser jeg dem lidt, kommer følgende svar ofte: Jamen vi gør jo bare det, vi har aftalt.

Det er lige præcist dét, de gør - og så laver de ikke mindst opfølgning. 

Eksempler fra de bedste

De dygtigste er ikke altid lige bevidste om det, de gør. Men jeg kan nemt nævne en række eksempler:

  • Et stabilt dygtigt folkehold tæller altid i den gode retning.
  • Det samme gør et godt samarbejde og en god kommunikation på bedriften, både lodret og vandret i hierarkiet.
  • Afgørende er også, at nye medarbejdere indsluses godt, altså læres op i de aftalte rutiner og får en naturlig plads i kulturen på arbejdspladsen. Det kan der skrives mange lærebøger om.

Hold fast i de aftalte rutiner

I det daglige praktiske arbejde gælder det om at fastholde fokus på de aftalte rutiner.

Er det fx aftalt, at vådfodertanken skal vaskes hver uge, så skal det sættes i system og af og til tjekkes op på. Må der kun byttes grise mellem kuldene frem til tidspunktet for halekupering, så skal dette også overholdes, ligesom der af og til skal tjekkes op på dette. Det gælder ikke kun ved nye medarbejdere.

Af andre lignende eksempler kan nævnes overholdelse af sektionering, om der behandles og registreres efter dyrlægens anvisninger, om der flyttes grise med diarré ind i eksisterende, velfungerende kuld og om der udtages sigteprøver hver 14. dag og rengøres siloer som aftalt.

Tingene har det med at skride

Mange aftaler, at der ikke må ændres rutiner uden at dette først er blevet drøftet med lederen og de relevante medarbejdere.

Det er bare ikke nok. Med tiden har tingene det med at skride. Når en medarbejder over tid skifter rutiner, er det oftest med en god hensigt. Men det kan have uhensigtsmæssige konsekvenser andetsteds i produktionen og resultaterne.

Det er fx ikke sjældent at have så stort et fokus på egenfravænningen, at det går ud over både dødeligheden og fravænningsvægten. Netop derfor er lederskab i form af opfølgning afgørende.

De fleste besætninger oplever periodevis ekstra udfordringer. I en sådan situation kan det være særdeles relevant at ændre på udvalgte rutiner.

Forsvinder problemet efter noget tid, skal man huske at drøfte hvilke nye rutiner, der skal fastholdes, men også hvilke rutiner, der skal ændres tilbage til de tidligere aftaler.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle