Soholder færdig med at renovere staldanlæg: 2020 bliver et uvirkeligt godt år

Blog fra svinebedriften: Anders Rold blev i sidste uge færdig med at renovere staldanlæg, og 110 nye farestier er oppe at køre. Budgettet for 2020 ser fremragende ud med en prognose for smågriseprisen på i snit 575 kr.

Af Anders Rold - fortalt til Stig Bundgaard

Torsdag i sidste uge blev vi færdige med de ændringer, jeg satte i gang, da jeg overtog gården i sommer, og det nye inventar er sat i drift. Jeg havde sat en deadline på 1. december. Det nåede vi så ikke helt, men det var tæt på.

Konkret har jeg fået renoveret 110 farestier, hvor inventaret er taget ud og nyt er sat ind, inklusive mælkeanlæg. Stierne er oppe at køre nu, og jeg er rigtig godt tilfreds. Jeg er spændt på at se, hvor store grisene kan blive med brug af mælkeanlæg og fem ugers fravænning i det nye system med 2½ uges drift.

Vi har sat tørfodringsanlæg op i klimastalden, så vi nu kan fodre med tre blandinger af tørfoder plus det eksisterende anlæg med en blanding vådfoder.     

Vi har udvidet mølleriet med et par ekstra påslag, og kan nu få flere mineralblandinger ind, så det passer til de blandinger, vi laver til klimastalden.

Nu er staldanlægget ombygget til den valgte strategi med at gå efter at producere store og ensartede grise til klimastalden. Vi mangler blot et lille hængeparti, nemlig at få lavet et "hjørne" om til en ekstra sektion farestald i januar-februar.

Toogenhalvuges drift kørt ind

Vi er begyndt at få de første faringer, efter vi har løbet søerne til det nye holdsystem med  2½ uges drift. Det er gået over al forventning.

Jeg var bekymret for, at vi ikke ville få løbet nok, og at holdene ikke blev store nok, med en efterfølgende nedsat produktion.

Men det er lykkedes til ug at få holdene løbet, så de både er store og samlede nok. Når der er tre uger mellem holdene, tilstræber jeg at der kun er sæd i sædskabet i syv dage, og at vi får løbet alle søer inden for perioden. Det har vi mestret.   

Nummer to af de store hold skal fare nu. Vi er netop ved at løbe det sidste store hold, og har nået 73 af 80 søer. Så vi er tæt på at være på plads i det nye system.  

30. december skal vi fravænne det første store hold efter det nye holdsystem, og dermed skulle vi gerne fravænne større og mere ensartede grise. Det betyder samtidig, at vi med de mere robuste grise kan komme lettere igennem med udfasningen af zink, hvor fristen jo er juni 2022.

Effektivitet skal have løft

Da jeg overtog ejendommen i sommer var effektiviteten på 30,7 fravænnede grise pr. årsso. Tre måneder senere, mens vi i den samme periode renoverede staldanlæg, lå vi på samme niveau. Jeg var glad for at renoveringen ikke gik ud over effektiviteten.

På de løbende opgørelser ser det ud til, at vi nu ligger på 33 grise pr. årsso. Jeg håber, det bliver det samlede resultat for fjerde kvartal.

Den tidligere ejer lavede selv polte ud fra kernestyring på zigzag-krydsning. Jeg har valgt at ændre strategi og indkøbe avlsdyr fra en opformeringsbesætning, så genetikken bliver skiftet ud, efterhånden som vi løber tør for polte fra det gamle system. Resultatet af den nye genetik har vi til gode at se.

Pt. har vi skiftet ca. 10 procent af besætningen ud, men resultaterne ser vi først, når de kommer til at fare. Det vil helt sikkert skubbe til effektiviteten.

Efter vi har indført det nye holdsystem er pattegrisedødeligheden i hvert fald ikke steget.

Det er klart, at når vi lægger søerne ud med flere grise, skal vi være yderst vågne. Rutinerne i stalden bliver helt anderledes fremover med 74 faringer i hvert hold over tre-fire dage. Her vil jeg måske sætte ind med en styrket indsats, fx med aftenvagt, hvilket godt kunne blive mig selv.

Lige nu har jeg i første omgang fokus på registreringer, for det er jo en ny besætning. Jeg skal fx have styr på hvornår faringerne falder, hvor mange dage går der fra fravænning til første brunst, og når vi stopper Altresyn-behandling af polte hvor lang tid går der så inden vi kan løbe dem første gang. Det er ting, der skal trimmes, så de sidder lige i skabet.

Uvirkeligt budget

Vi lægger nu sidste hånd på budgettet for 2020. Det er uvirkeligt, så godt det ser ud. Jeg kan næsten ikke forholde mig til det.

I den seneste prognose ligger smågriseprisen på ca. 575 kr. som gennemsnit over året. Det er vildt, men jeg vil nu gerne lige vente til første kvartalopgørelse for at se, om det også holder.  

Der er meget langt ned til, der kommer røde tal på bundlinjen. Selv et prisfald på 100 kr. vil være helt tilfredsstillende. Ja, der skal et fald på hele 200 kr. til, før vi er i normaltilstanden, og det vil bedriften også være ok med.

Jeg forventer ikke, at priserne varer ved. Jeg er slet ikke tilbøjelig til at fare ud og sætte en ekstra længe på for at udvide produktionen. Jeg tror mere, vi skal satse på at få det maksimale ud af det, vi har.

Så må jeg se på, om der er åbenlyse investeringer i de eksisterende rammer, der kan forbedre nulpunktet. Det kan være i forhold til energiforbruget, hvor jeg ligger højt. Måske skal vi have trimmet til led-lys, lavenergi-ventilatorer eller ny rumvarme. Det skal jeg have kigget nærmere på, nu da driften er kørt ind.

Faktaboks

Anders Rold

  • Blogger for Svin Plus
  • Års, Nordjylland
  • 600 søer, producerer årligt 19.000 30 kgs smågrise
  • Alt på samme lokalitet
  • To ansatte plus en elev
  • 100 hektar passet af maskinstation: Raps, hvede og byg
  • Hjemmeblander vådfoder til alle dyregrupper

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle