Soholder: Vi sanerer og sparer 500 kr. i vacciner pr. årsso

På dørskiltet stod der almindelig lungesyge, ondartet lungesyge type 2, 6 og 12 samt begge typer prrs og Hatting-varianten, men smågriseaftagerne var tilfredse med kvaliteten af smågrise og havde gode resultater. Alligevel besluttede Henrik og Jakob Nielsen at sanere, fordi de ville have større sikkerhed for afsætningen, lavere omkostninger til vacciner og lettere pasning.

"Vi har aldrig prøvet at sanere før. Det er spændende, men tager også meget tid«. 

Sådan lyder det fra Henrik og Jakob Nielsen, far og søn, der er omtrent halvvejs i en sanering af 600 søer med smågrise på Vintengård vest for Horsens. 

Der er flere årsager til, at de før jul tog beslutning om sanering. 

Afsætningssikkerheden for smågrisene skulle øges. Hidtil har de haft fem primært mindre, lokale aftagere, hvoraf flere har kunnet køre alt ind/alt ud på ejendomsniveau. Aftagerne har haft gode resultater trods en på papiret ringe sundhedsstatus.

»To aftagere stopper nu, men den ældste er også fyldt 90 år«, lyder det fra Henrik Nielsen.

Der er meget logistik og planlægning i en sanering, men det er en fordel at de nye polten er indsat på en ejendom i god afstand fra soholdet, hvor de første er løbet.

Nyt budget: 37,5 grise pr. årsso

Med den gamle sundhedsstatus kunne han frygte, at det ville være svært at finde nye aftagere til smågrisene.

Dernæst kan han efter sanering vinke farvel til en årlig udgift på 500 kr. pr. årsso til vacciner for ondartet lungesyge, mycoplasma og prrs. 

Endelig forventer begge, at en sundere besætning både bliver lettere at passe og får højere effektivitet.

»Vi har ligget omkring 35 grise pr. årsso, men har sat 37,5 ind i budgettet efter saneringen«, siger Jakob Nielsen.

Han har arbejdet hjemme de sidste to år, men har tidligere været driftsleder i andre besætninger. Når han sammenligner besætningen med andre, så oplever han, at den er bøvlet at passe.

»Vi skal hele tiden kæmpe for at holde 35 grise pr. årsso. Det er særlig ap2, og på det sidste også prrs, der driller«, siger han. 

Drægtighedsstalden er godt og vel halvtom. »Det er har overrasket mig, hvor hurtigt arbejdsmængden er faldet i soholdet«, lyder det fra Jakob Nielsen. 

Læs mere om sanering på Vintengård i det nye nummer af fagmagasinet GRIS, der udkommer tirsdag 15. marts.

Faktaboks

Tidsplan for sanering

  • Alle søer løbet efter 1. december blev slagtet
  • Sidste faring uge 13
  • Sidste fravænning uge 17
  • Polte løbes fra uge 9
  • Første nye faringer forventes uge 25
  • Smågrisestalden bliver tom uge 25 og modtager nye grise omkring uge 30

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle