Vejning af grise sparer penge og giver præcis fodring

Vejning afslører, at fravænningsvægten varierer mere end antaget. Derfor skal de mindste grise have fravænningsfoderet i længere tid, end de fleste tror.

Lars Ejnar Larsen og driftsleder Julian Goidescu vejede for nogle måneder siden i samarbejde med Danish Agro nogle ugehold ved fravænning.

Målet var i højere grad end hidtil at differentiere og målrette fodringen. Vejningen har bl.a. betydet, at de mindste grise får fravænningsfoder i længere tid end førhen.

Tre klasser

Vejningen inddeler grisene i tre klasser med mindstevægt på henholdsvis fire, seks og otte kg.

"Normalt kommer 20 procent i den mindste gruppe, 50 procent i den mellemste gruppe og 30 procent i den største gruppe", fortæller Julian Goidescu.

De mindste grise får fravænningsfoder i 25 dage, de mellemste i 21 dage, mens de største kun får det i 7 dage.

Eftyer perioden på fravænningsfoder følger for alle tre grupper 10 dage på blanding to, inden de efter henholdsvis 20, 32 eller 37 dage skifter til slutblandingen, som de får indtil overførsel omkring 30 kg.

Alle foderskifte sker glidende over tre dage.

I dag sker inddelingen i vægtgrupper alene ud fra øjemål.

Den nye måde at fodre på har ikke betydet højere forbrug af de dyre foderblandinger, men derimod en langt mere differentieret fodring.

De største 30 procent kommer allerede efter fire uger på slutblandingen, mens de mindste 20 procent først får slutblandingen efter cirka syv uger.

"Det har overrasket os, at der går så lang tid, før de mindste er klar til at skifte", siger Lars Ejnar Larsen.

Han og driftslederen kan allerede efter et par måneder se nogle konkrete resultater af foderændringerne: Tilvæksten er steget fra 400 til 450 g, og afgangsvægten er øget fra 27 til omkring 30 kg.

"Vi fornemmer også, at fodeforbruget er faldende", siger Lars Ejnar Larsen.

Han har et tre-fase fodringsanlæg i sin smågrisestald. Det betyder, at der stort set ikke er noget arbejde med at holde styr på, at stierne skifter til de rette tidspunkter.

Faktaboks

  • Lars Ejnar Larsen, Odense
  • 480 søer + slagtesvin 
  • Inddeler alle grise efter vægt ved fravænning

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle