Hackere har taget Danish Agros IT-system som gidsel

Hackere er brudt ind i Danish Agros IT-system og kræver nu penge for at forsvinde.

Søndag formiddag gik alarmen hos Danish Agros IT-afdeling, da dele af koncernes IT-systemer pludselig ikke opførte sig, som de plejer.

Hackere var nemlig trængt ind i et målrettet angreb, som Danish Agro betegner som ransomware.

Det betyder typisk, at hackere trænger ind i en virksomheds IT-system og holder data og programmer som "gidsel" og kræver en løsesum.

Hvad hackerne kræver i løsesum, om Danish Agro har tænkt sig at betale den, og om der overhovedet er kontakt til de kriminelle, vil kommunikationsdirektør Søren Møgelvang Nielsen ikke kommentere på.

"Vi har kontakt til de relevante myndigheder og til eksterne specialister og teknikere, så vi hurtigst muligt kan få løst det her", siger han til landbrugsavisen.dk og tilføjer:

"Det er en ekstern aktør, der går ind og forstyrrer vores drift og vil tjene nogle penge på det".

Har jeres systemer været godt nok beskyttet?

"Det vil jeg ikke gå ind i en diskussion om nu. Vi har kontakt til de relevante eksperter, så vi kan håndtere det på den rigtige måde".

ornestation ramt

Danish Agro er en stor koncern med flere selskaber, men kommunikationsdirektøren vil ikke sige specifikt hvilke selskaber, der er ramt.

På Facebook skriver ornestationen Hatting dog, at de er ramt, og at mandagens levering af sæd bliver forsinket.

"Sæd til levering mandag d. 20. april bliver forsinket og der bliver ikke bragt Farms Supply produkter ud. Vores manuelle back-up system sikrer, at alle kunder der har bestilt, får leveret. De kunder, der har bestilt ved hjælp af App’en har vi desværre ikke. Disse kunder (ca. 25 ) bedes ringe så hurtigt som muligt til os mandag morgen", skriver Hatting blandt andet.

Hatting A/S er ejet af Vilomix, der er ejet af Danish Agro.

"Vi er i fuldt gang med at få et overblik. Det er vores førsteprioritet lige nu", siger Søren Møgelvang Nielsen og fortsætter:

"Vores absolutte hovedfokus er, at vores kunder kommer til at mærke så lidt til det her som muligt, men nogle processer overgår for en tid fra automatiske til at være manuelle, og det kan kunderne kommer til at mærke".

"Men hvis vi kan få en smule forståelse, så vil vi stå på hovedet for at opfylde alle ønsker, vores kunder måtte have. Det er jeg sikker på, at vi kan".

Faktaboks

Hvad er ransomware?

Ransom betyder løsesum, og det er, hvad hackerne håber at få ud af deres hackerangreb.

Ved et ransomware-angreb trænger kriminelle hackere ind i et IT-system og tager det til fange. Det vil sige, at de overtager kontrollen og låser systemet. 

Herefter kræver de en løsesum for at genåbne systemet og truer med at slette alt, hvis de ikke bliver betalt.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle