Halvandet år efter svindelramt kornselskabs kollaps efterforsker politiet stadig

Det er uvidst, om der er sket sigtelser i BMG-sagen, hvor regnskaber i flere år blev manipuleret.

Halvandet år efter at det private kornselskab overraskende gik konkurs fra den ene dag til den anden, efterforsker Østjyllands Politi fortsat, om konkursen skete, fordi der skete ulovligheder i selskabet.

Det oplyser pressefolkene i politikredsen til LandbrugsAvisen. Først til næste år ventes politiet at være så langt, at de kan afslutte afhøringer og vurderinger af sagens materiale.

Derfor ønsker myndigheden heller ikke at oplyse, om der allerede nu er sket sigtelser af involverede i sagen.

Konkursen i BMG rystede en lang række landmænd, der i mange år havde handlet fast med selskabet. Mindst 70 landmænd vurderes at have tabt beløb på op til flere millioner på sagen. Dertil kommer andre virksomheder, samt selskabets bankforbindelse Spar Nord.

Omfattende manipulation igennem flere år

Det private kornhandelsselskab BMG fra Randers gik konkurs i februar 2019, få dage efter at en omfattende manipulation af selskabets regnskaber gennem flere år kom for en dag. Gennemgang af regnskaberne efter konkursen viser, at manipulationerne formentlig startede allerede i 2011.

Den ene af de to ejere og direktører erkendte kort efter, at han havde ændret i regnskaberne gennem flere år - en erkendelse, der fik ham bortvist og politianmeldt. De sminkede regnskaber, der viste stor vækst gennem årene havde BMG brugt til at udvide sine kreditter. 

Tallene viste nemlig et varelager og mange kontrakter på kornhandler, der slet ikke var reelle.

Store konsekvenser

Konsekvenserne af konkursen har været store for de landmænd, der handlede med BMG - ofte på kontrakter, hvor betalingen først skulle falde flere måneder efter kornet var afleveret. Flere kunder har tabt seks-cifrede beløb på svindlen, har kuratorerne tidligere udtalt.

Også kornselskabet 3K, der var ejet af 400 landmænd har måttet lukke som direkte følge af BMG's lukning.

krav på 191 mio. kr

Kuratorerne i selskabet har stort set afsluttet oprydningen af BMG's aktiviteter i Randers og resten af landet. Der er ingen tvivl om, at tabene bliver omfattende for kreditorerne - for mens der "kun" er fundet aktiver for 27 mio. kr. i boet, er der krav på 191 mio. kr. 

Tilbage er nu kun de erstatningssager mod den tidligere ledelse, som kuratorerne på vegne af kreditorerne har anlagt. Disse kan bringe en mængde penge ind i konkursboets kasse, men indebærer også en procesrisiko og en række yderligere omkostninger.

Advokaterne har forlangt erstatning fra hele den nu tidligere ledelse i BMG, altså både direktion og bestyrelse. Påstanden er, at den svindelanklagede direktør havde alt for let spil til at begå sine manipulationer i årevis, idet der stort set ingen kontrol var. I erstatningssagen forlanger kuratorerne over 40 mio. kr. fra ledelsen. Dertil kommer en sag mod den nu tidligere revisor på omtrent samme beløb.

Ud over konkursboet har også den tidligere bankforbindelse Spar Nord anlagt erstatningssag mod ledelsen for det tab på op mod 50 mio. kr., som banken har fået på konkursen.

I foråret fik direktøren forbud mod at drive virksomhed i tre år, med mindre han hæfter personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser. Han fortalte kort efter konkursen til LandbrugsAvisen, at han var forfærdelig skamfuld over det, han havde gjort. Siden antog han den kendte advokat Kåre Pihlmann som forsvarer.

Emneord

BMG , Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle