Har plan B: Landmand spændt på om corona aflyser Halloween

Vækstsæsonen har været god ved græskarene nær Skælskør, men avleren er spændt på, om Covid-19 aflyser mange af årets arrangementer med græskarudskæringer.

På Thorsbjerggaard ved Skælskør har landmanden Peter Brødsgaard klippet sine 60 hektar med græskar fri, som nu ligger på marken og venter på at blive solgt. 

Halvdelen af de 60 hektar er med Halloween- og pyntegræskar, som fylder en hel del. Der er cirka 150.000 af dem, og en lastbil kan rumme 3000 af gangen. Selvom han står med nogle flotte græskar til Halloween og pynt er han spændt på, om Covid-19 får indflydelse på årets sæson.

"Jeg er jo lidt spændt på, om Covid-19 vil gøre, at der er færre arrangementer med græskarudskæringer i år, så det er lidt spændende, om vi får udsolgt. Når det har været d. 31.10., så er det slut med at sælge Halloween-græskar - det går den samme vej, som at sælge juletræer d. 25. december", siger Peter Brødsgaard.

Han har dog en plan B for de overskydende græskar. Sverige fejrer nemlig Halloween eller Alle Helgens Aften en uge senere end i Danmark, så han kan forsøge at sælge resterne til dem.

Spiselige græskar er populære  

Græskar er ikke så gode i frost og kulde, så Peter Brødsgaard håber, at det kolde vejr holder sig væk, indtil slut oktober.

Udover følsomheden for frost og kulde, så er græskar en nem afgrøde at have i marken, siger landmanden. I år har vækstsæsonen givet gode betingelser, for selvom foråret var køligt, så har det efterfølgende lune vejr hjulpet på væksten.

"Græskar er ret forunderlige. Vi kender endnu ikke til alvorlige sygdomme. Der kan være lidt sædskiftesygdomme, men et fornuftigt sædskifte klarer det - ellers går der ingen skadedyr i dem", siger Peter Brødsgaard.

Halvdelen af græskarmarkerne er spiselige græskar, hvoraf de stort set alle sammen er økologiske. Da Peter Brødsgaard startede med afgrøden for 12-14 år siden, havde han udelukkende Halloween- og pyntegræskar, men de spiselige græskar er blevet så populære, at han nu er skaleret op til at have dem på halvdelen af de 60 hektar.

De spiselige danske græskar er i sæson fra august til februar, så når Peter Brødsgaard har klippet dem fra og vasket dem, bliver de opbevaret i træcontainere indendørs, indtil de er solgt.

Thorsbjerggaard driver 400 hektar planteavl. De største arealer med grøntsager er 120 hektar sukkermajs og en græskarproduktion på 60 hektar.

Gyldensteen ramt af kulde

På Gyldensteen Gods på Fyn har de cirka 65 hektar med Halloween- og pyntegræskar. De oplever at forårskulden har været lidt hård.

"Vi er ved at gøre årets høst op, men vurderingen indtil videre er, at nogle sorter har været ramt af de få kolde uger i foråret. Det har sat udbyttet lidt tilbage, og nogle er gået i stå i væksten, og det er for sent for dem at blive færdige nu her", siger Frants Bernstorff-Gyldensteen, ejer og direktør på Gyldensteen Gods.

De slår dog ikke tabet op som en katastrofe. De sidste to år, har de desuden skaleret produktionen af græskar en smule ned, da markedet ikke har efterspurgt lige så mange. De sår ud fra de indgåede kontrakter, så mængden på marken er betinget af det.

Græskarene bliver samlet sammen med håndkraft, så hvis der er spild eller skader på græskarene, bliver de pløjet ned og rådner i jorden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle