Hemmeligholdt undersøgelse: Danish Crown-topfolk var inhabile i oksekødssag

Loven blev brudt, da Danish Crown-folk var med til at bevilge penge til forskning, som virksomheden var involveret i, konkluderede advokatundersøgelse. Danish Crown er kommet frem til modsat konklusion i egen undersøgelse.

Topfolk i Danish Crown har i flere tilfælde siddet med ved bordet, når Kvægafgiftsfonden har bevilget offentlige penge til forskningsprojekter, som slagterigiganten selv havde en særlig kommerciel interesse i.

Og i den forbindelse er lovgivningen blevet overtrådt.

Sådan lyder den hidtil ukendte konklusion i en advokatundersøgelse, som Danish Crown igangsatte i 2019 i kølvandet på sagen om den såkaldte oksekødsrapport fra Aarhus Universitet. Det skriver Dagbladet Information.

"Den samlede vurdering er således, at disse forhold er tilstrækkelige til, at Danish Crown A/S’ bestyrelsesmedlemmer må anses for at have været inhabile ved behandlingen af ansøgningerne til de tre oksekødsrapporter", lyder det bl.a. i notatet, der er udarbejdet af advokatfirmaet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten.

Der er tale om tre rapporter om oksekøds klimabelastning fra hhv. 2015, 2018 og 2019, som Danish Crown har samarbejdet med Aarhus Universitet om.

Spørgsmålet om inhabilitet angår ifølge Kammeradvokatens notat tre topfolk i Danish Crown, som samtidig havde sæde i Kvægafgiftsfonden. Direktør i Danish Crown Beef Finn Klostermann, næstformand i Danish Crown Beef Karsten Willumsen samt tidligere bestyrelsesmedlem i Danish Crown Peder Philipp, der i mange år har været formand for fonden.

Ifølge Kammeradvokatens notat er der tale om "en så væsentlig tilsidesættelse af habilitetsreglerne, at fejlen bør tillægges betydning, uanset om" de tre Danish Crown-folks stemmer var "udslagsgivende" for fondens bevillinger til rapporterne.

Solid og troværdig vurdering, mener professor

Professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Michael Gøtze betegner Kammeradvokatens konklusioner som "klare".

"Og ud fra det, som er blevet gjort tilgængeligt for offentligheden, fremstår det som en solid og troværdig vurdering", siger han.

Undersøgelsen blev afleveret til Danish Crown for halvandet år siden, i januar 2020. Men først nu kommer de mulige lovbrud til offentlighedens kendskab. Og det sker kun, fordi Danish Crown ved det, slagterigiganten betegner som "en menneskelig fejl", er kommet til at udlevere notatet til Information i forbindelse med udlevering af andet materiale om samarbejdet med Aarhus Universitet.

Heller ikke Kvægafgiftsfonden blev informeret om Kammeradvokatens vurdering, oplyser fondens sekretariat til Information. På nuværende tidspunkt har fonden ingen kommentarer til sagen, da man er "i proces med at planlægge et bestyrelsesmøde, hvor materialet kan drøftes".

Danish Crown bestiller ny vurdering

Som reaktion på, at Information er kommet i besiddelse af Kammeradvokatens notat, har Danish Crown nu fået en af advokaterne bag undersøgelsen, Tormod Tingstad, til at udarbejde en ny vurdering, som kommer frem til den modsatte konklusion.

"Danish Crown foretog på daværende tidspunkt en grundig selvstændig intern vurdering på baggrund af et fyldestgørende faktisk grundlag samt retslig vurdering heraf, og kom på daværende tidspunkt til samme konklusion som Tormod Tingsted nu også er kommet til, efter at have gennemgået samme faktiske grundlag", skriver Danish Crowns kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen i et svar til Information.

Danish Crown har ikke ønsket at give Information adgang til advokatens nye vurdering, men har i stedet delt en "opsummering", som slagterigiganten selv har udarbejdet. Her fremgår det, at advokaten på baggrund af "supplerende information" nu vurderer, at Danish Crowns bestyrelsesmedlemmer i Kvægafgiftsfonden "ikke var inhabile". Det fremgår dog samtidig, at advokaten "ikke helt" kan afvise inhabilitet.

Information har ikke kunnet få svar på, hvad det konkret er for "supplerende information", der har fået advokaten til at ændre vurdering.

Vigtig fond for landbruget

Jesper Olsen, der er formand i Transparency International Danmark og ekstern lektor i offentlig ret ved Københavns Universitet, undrer sig over, at Danish Crown ikke vil lægge den nye vurdering frem.

"Så kunne offentligheden jo vurdere, om man er enig i den eller ej. Nu kan det komme til at se ud som om, man får en advokat til at hvidvaske noget, der måske ikke var i orden", siger han.

Kvægafgiftsfonden er en af flere landbrugsfonde, der tilsammen uddeler omkring en halv milliard kroner om året til blandt andet forskning og markedsføring.

Det er langt fra første gang, der bliver rejst mistanke om mulig inhabilitet. I 2016 kritiserede Rigsrevisionen fondene for ikke at overholde "forvaltningsretlige regler og principper om f.eks. lige og ensartet behandling af ansøgere og god tilskudsforvaltning".

Fondene er henholdsvis finansieret på finansloven og ved afgifter, som landmændene betaler.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle