Hvad gør den økologiske mælkeproducent i tørkesituationen?

Nu har tørken sat sine spor, - det kan ingen være i tvivl om. Situationen er meget varierende bedrifterne imellem, men alle bliver på en eller anden måde nødt til lægge en plan for at komme godt igennem frem til foråret 2019.

For nogen er fodersituationen ret alvorlig.

Disponér det foder, der er, og overvej, hvad der kan gøres i marken i de kommende måneder. Det er om noget vigtigt at tænke omkostninger, inden der handles.

I skrivende stund overvejer flere at så rug til afgræsning eller slæt her sidst på året. Der skal være fugt til spirring og grøde, husk det!!. Nogle vil forsøge at lade rugen overvintre og tage et tidligt slæt grønrug i foråret. Herefter pløjes og sås igen. Grønrug er med til at sikre et tidligt slæt, og dermed har man tidlig ensilage i foråret 2019.

Hvis du har minimal grovfoder

Der er jo mulighed for at gå ned til 50 pct. grovfoder i foderplanerne frem til 15. juni 2019, og det giver selvfølgelig muligheder. Der er som sådan ikke noget i vejen for, at køer og kvier kan fungere, yde og vækste på det. Spørgsmålet er økonomien. Med en aktuel mælkepris på ca. 3,25 kr. pr. kg EKM, økologisk, skal der regnes på de sidste MJ(energi), der sættes i foderplanen.

I en aktuel fodring ændres energiniveauet fra 145 MJ til 150 MJ/ko, svarende til at køerne fodres efter 10.000 kg EKM, og man ønsker at hæve niveauet til 10.500 kg EKM/ko. I den aktuelle foderplan vil det koste 3 kr./ko/dag at hæve energiforsyningen, hvis alle nærringsstoffer skal holdes på et fornuftigt niveau.

I nedenstående skema er vist, hvilke økonomiske konsekvenser det har på restbeløbet.

Mælkepris 3,25 kr.

Sojakager 4,90 kr.

A-bl. 12 pct. 2,75 kr.

Grovfoder 1,50 kr/FEN

Halm 50 øre/kg

I den aktuelle foderplan er det tilskudsfoder, der skal til for at hæve energikoncentrationen, fordi der ikke er mere grovfoder, og det koster 1,25 kr./ko/dag.

Hvis det overhovedet er muligt at dele køerne op, er det i vinter, det skal ske. Et opstartshold, som får det bedste grovfoder og kommer op i ydelse uden problemer, er afgørende. En god start kan løse mange udfordringer og en lidt tungere ration med en større andel af noget tungt fordøjelig grovfoder fra midt til sidst i laktationen kan en velfungerende ko sagtens klare.

Vinterens fodring vil kræve lidt ekstra arbejde og opmærksomhed, men det er ikke umuligt. Tag en snak med din rådgiver, og læg en plan.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle