Hvordan ser fodersituationen ud i tørken?

Landbrugsavisen har spurgt fire landmænd, hvordan tørken påvirker deres daglige arbejde i forhold til at skaffe foder og halm nok til deres dyr.

Kristian Sloth, Konventionel mælkeproducent
"Vi havde et fornuftigt første slæt og kunne også hente græs i nummer to, men tredje slæt ser ud til at brænde helt af. Vi kan ikke vande, så der er ikke andet at gøre end at se til. Jeg tror ikke, at vi skal ud og reducere i bestanden, men det kommer jo an på vejret i fremtiden. Situationen er ikke så alvorlig, at vi begynder at lave om på vores strategi. Halvdelen af vores kvier går på dybstrøelse, så vi har et højt halmforbrug. Meget af vores halm kommer fra en svinejendom, vi samarbejder med, så jeg tror, at vi får halm nok, men over hele landet skal der jo mange flere hektar til."

Aksel Givskov, Kødkvægsholder
"Vi har 50 simmentalkøer, og vi har allerede problemer med foder. Vi er begyndt at fodre dyrene med korn og det græs, vi skulle have fodret med i vinter. Vi har kun 15 hektar græs, og hverken andet eller tredje slæt har det været muligt at tage. Så vi skal ud og købe foder, og under alle omstændigheder kommer køerne til at leve lidt anderledes, end de plejer. Vi fodrer normalt ret godt op, men det kan vi ikke i år. Køerne kommer ikke til at lide under det, og jeg håber ikke, at vi bliver nødt til at skære i besætningen."

Knud Toft Andersen, Økologisk mælkeproducent
"Vi har stadig græs til køerne, og vi har en god buffer fra sidste år og forrige år. Lageret er meget vigtigt i forhold til, at vi kan fodre. Kornavlen bliver til gengæld rigtig svær i år, fordi vores køer er i dybstrøelse, så vi skal ud og have en hel del halm. Vi har 65 hektar med korn, og måske må vi rundt med tiggerskålen for at finde halm i nærområdet. Jeg har lige været rundt på vores kornmarker, og her ser situationen nærmest katastrofal ud. Jeg tror, at vi får under det halve udbytte fra vores kornavl, så det er bestemt en meget alvorlig situation."

Niels Erik Nilsson, Økologisk mælkeproducent
"Vi er forholdsvis selvforsynende med grovfoder og en del af kornet til vores 335 køer. Vi kommer til at have foder nok, men vi vander og vander alt hvad vi kan. Vi har otte vandingsmaskiner i gang, og det tager en fuldtidsmands arbejde hver dag. Det skulle ikke undre mig, om det har kostet et par hundrede tusinde kroner i el at vande. Det trækker virkelig tænder ud at bruge så mange kræfter på tørken. Vi er måske nogen af dem, der kan have noget overskudsfoder, men det er ikke sikkert."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle