I to år sagde banken nej: Simon måtte skifte bank for at overtage familiens gård

Da Simon Bækgaard Christensen og hans far gik i banken for at starte et generationsskifte af gården ved Ikast, var der ikke megen lydhørhed. Tre andre banker sagde dog ja, og i løbet af få år har den nu 35-årige landmand omlagt bedriften og satset på kartofler og andre højværdiafgrøder.

Det er en usædvanlig lang og bøvlet vej, Simon Bækgaard Christensen har måttet gå for at opnå drømmen om at blive selvstændig landmand.

Faktisk droppede han helt landbruget en overgang, men kærligheden til jorden og drømmen om selveje fik ham til at vende tilbage - blot for at skulle slås med banken i flere år. Men det vender vi tilbage til.

For heldigvis holdt Simon Bækgaard Christensen fast i de ambitioner, han er flasket op på, og nu sidder den 35-årige landmand som fjerde generation på Ny Hedegård og driver 370 hektar planteavl med højværdiafgrøder som kartofler, raps og specialkorn.

"Jeg har da haft min tummel med at komme i gang", forklarer han i retroperspektiv.

En knust drøm

Simon Bækgaard Christensen har vidst, at han ville være landmand, lige siden han som 4-årig sad på toppen af legehuset på den gårdsplads, han nu ejer, og med en lang pind dirigerede de store maskiner ret ind i maskinhuset, når de kom hjem fra marken. Og selv om hans forældre påpegede, at man kunne tjene penge med færre bekymringer i andre brancher, strøg Simon Bækgaard Christensen direkte på landbrugsskole og videre ud i en række ansættelser på forskellige større plantebrug.

I 2013 starter han som driftsleder hos en landmand med henblik på generationsskifte med succession, men efter tre år springer manden fra, og overtagelsen glipper.

"Det må jeg indrømme slog mig lidt ud. Mig og min kæreste havde lige fået vores andet barn, og jeg syntes, det hele blev meget uoverskueligt", siger Simon Bækgaard Christensen, der i stedet blev chauffør for affaldsvirksomheden Marius Pedersen.

"Jeg havde ikke lyst til at være landmand længere".

Bøvl med banken

Der sidder dog jord under neglene på Simon Bækgaard Christensen, og snart hjalp han igen til i marken hos sin far. Det fik igen tændt håbet. I 2017 går de i gang med at fremlægge budgetter og planlægge en IS-overtagelse med deres bank. Men tørken i 2018 får banken til at bakke ud. Ingen af de modeller for overtagelse som familien fremlægger bliver godkendt.

"Jeg har fået nej mange gange gennem tiden, men jeg håber, det kan inspirere andre unge til at tro på, at det nok skal lykkes", siger Simon Bækgaard Christensen.

I stedet ender de med at satse på et fuldt generationsskifte og sender et forslag til tre nye banker, der alle melder positivt tilbage.

"Vi ender med at skifte bank, for at jeg kan få lov at købe min far ud. Jeg kom ikke med jordens største opsparing, men jeg havde prøvet mange ting", siger Simon Bækgaard Christensen, der 1. oktober 2019 endelig kan kalde sig gårdejer.

I dag strækker hans marker sig helt fra byskiltet ved Ilskov og seks kilometer syd for den vestjyske by. Markplanen over de 370 hektar, hvoraf de 226 hektar er lejet, tæller i år 165 hektar kartofler, 90 hektar frøgræs og 20 hektar hybrid vårraps til fremavl, som kun ganske få avlere i Danmark laver. Det hele passer Simon Bækgaard Christensen sammen med sin far og en elev samt en række løst ansatte.


Nu sidder den 35-årige landmand som fjerde generation på Ny Hedegård og driver 370 hektar planteavl. Foto: John Christensen

Ny strategi

I år kommer den unge landmand til at lave en mio. kg stivelseskartofler, der lige nu er ved at blive hevet op af jorden og lagt i tørreriet og kølehuset, 15.000 tønder til pulverfabrikken og dermed en ganske fornuftig indtjening.

I sin tid havde Simon Bækgaard Christensens far mere korn på marken, og dermed er den unge landmands markplan lidt af et skifte.

"Det er en bevidst strategi, at jeg har satset på specialafgrøder. På den måde kan vi tjene mere på et mindre areal", siger Simon Bækgaard Christensen.

"Specialafgrøder giver godt nok mere arbejde og et andet bøvl i forhold til sædskifte og til at holde marken ren, men det er jo på en måde også det, der gør det sjovt", siger landmanden, der ikke gør sig meget i Excel, men regner løs på bunker af blokke.

"Jeg kigger ikke så meget på det pr. kg stivelse eller pr. kartoffel. Jeg kigger på mit landbrug som en samlet enhe", forklarer han.


Privat bor Simon Bækgaard Christensen med sin kæreste Pernille, som han har tre børn med. Han har lovet hende, at han sælger landbruget og køber en autocamper, så de kan rejse Europa tyndt, når han bliver 65. Foto: John Christensen 

Deler og låner løs

Simon Bækgaard Christensen dyrker ifølge konventionerne konventionelt, men mener selv, han hører hjemme i en mellemklasse mellem det og økologien. For selv om han bruger biologiske produkter til rødderne, sprøjter han f.eks. ikke mod ukrudt, men radrenser. Utraditionel er han også, når det kommer til jordfordeling og maskinparken. Han deler og bytter nemlig både jord og maskiner efter behov med en række naboer.

"En næsten-nabo har en mejetærsker, vi har kartoffeloptageren - der er ingen grund til, at vi begge har harv og plov eller jagter den samme jord".

"Jeg har bl.a. kartofler i en kvægmands jord, og han har majs i min. Hvis ikke jeg kunne leje og bytte mig til jord, skulle jeg selv have 700 hektar, og jeg er ikke sikker på, at jeg ville tjene mere".

"Og så ville jeg også miste følingen med, hvad der foregår derude - jeg vil ikke være skrivebordslandmand".

Simon Bækgaard Christensen er den anden ud af fire kandidater til titlen som Årets Unge Landmand, som kåres hvert år på Delegeretmødet af Gjensidige Forsikring og LandbrugsAvisen. Vinderen får et rejsegavekort på 30.000 kr.

Faktaboks

Kandidat 2 af 4: Simon Christensen:

  • Simon Bækgaard Christensen er 35 år, uddannet virksomhedsleder og fjerde generation på familiens gård ved Ikast.
  • Han driver 370 hektar planteavl, hvoraf 144 hektar er ejet. Har kartofler på 165 hektar, 90 hektar frøgræs, 20 hektar hybrid vårraps og 95 hektar korn. Afgrøderne sælges til Karup og Brande kartoffelfabrikker samt DSV.
  • Driver halvt maskinfællesskab med en række naboer.
  • Privat bor han med sin kæreste Pernille og deres tre fælles børn.
  • Udklip fra indstillingen: "Simon er en passioneret og yderst dygtig landmand. Han kom igennem nåleøjet som ung landmand med ønsket om etablering på baggrund af hans væremåde over for andre mennesker og store fokus på at skabe en rentabel forretning".

Blå bog:

  • 2006: Uddannet landmand og virksomhedsleder 
  • 2008: Arbejder et par år på forskellige planteavlsbedrifter
  • 2013: Arbejder tre år hos en landmand, der antydede mulighed for generationsskifte
  • 2016: Arbejder et år hos Marius Pedersen 
  • 2017-2019: Vender hjem til familiens gård, og overtager gården i et fuldt generationsskifte

5 år fra nu:

 

  • Nyt stuehus: Vi drømmer om at bygge nyt stuehus på gården, så vi kan flytte fra den nærliggende gård, hvor vi bor nu, og samle familien og produktionen ét sted.
  • Nyt maskinhus: Vi skal have gjort nogle ting nemmere. Bl.a. har vi planer om at bygge nyt maskinhus med indbygget tørreri.
  • Nyt ben: Byder noget interessant sig i forhold til mere jord eller andet, kan det være, vi skal kigge efter et nyt forretningsben.

 

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle