Ung landmand kæmpede sig ud af kørestolen efter ulykke – har nu egen gård med køer, grise og maskinpark

For otte år siden blev Anders Friis Sørensen kørt over af en majssnitter. Det sendte ham på intensiv og en overgang i kørestol, men skulle ikke få lov at stoppe hans drøm om at blive selvstændig landmand.

Anders Friis Sørensen har ikke siddet i en majssnitter siden 2013.

Det startede ellers som en god dag, den oktoberdag for nu otte år siden. Den dengang 18-årige landbrugselev havde fået tidligt fri fra den gård, hvor han var i praktik, og aftalte at køre forbi en kammerat, der var i gang med majshøsten.

Men kammeraten ser ikke, at Anders Friis Sørensen er ankommet og gået ind på marken.

Så da den unge landmand rækker ud for at træde op på det første trinbræt på majssnitteren, sætter kammeraten den 17 ton tunge maskine i bakgear, og Anders Friis Sørensen bliver slynget med rundt af maskinens hjul og kørt over.

"Jeg blev heldigvis ikke ramt i hovedet, men alt fra brystet og ned blev knust – bækken, ben og indvolde blev mast sammen", siger den nu 26-årige Anders Friis Sørensen, der stålsat fik kæmpet sig tilbage på benene og i dag ejer to bedrifter med henholdsvis kødkvæg og svin samt opbygget egen maskinstation.

På elscooter i stalden

Ulykken fik nemlig ikke lov at skræmme den unge mand væk fra drømmen om eget landbrug.

"Det gav mig kun mere mod på det. Jeg tror, ulykken var en øjenåbner. Hvis jeg kunne klare at komme tilbage efter dét, så kan jeg også klare alt andet", siger Anders Friis Sørensen.

Det lykkedes lægerne at rette Anders Friis Sørensens bækken ud og sætte ham sammen med flere skruer og jernplader. Efter 17 dage på intensiv og derefter fire måneder, hvor han var afhængig af en kørestol, kunne han endelig vende tilbage til landbrugsskolen.

"Jeg blev opereret mange gange, men selv lægerne var imponerede over, at min krop kom til at virke igen. Jeg har været rigtig heldig", siger Anders Friis Sørensen, der dog ikke helt kunne vente med at komme ud i stalden igen til han selv kunne gå igen.

"Jeg havde kun 500 meter fra mine forældres hus til min praktikplads, så jeg fik en elscooter, så jeg selv kunne køre derned og rundt inde i grisestalden og følge med i den sidste periode af min praktik".


Det tog flere måneder for Anders Friis Sørensen at komme sikkert tilbage på benene. Foto: John Christensen

Selveje var drømmen

Tre år efter ulykken dimitterer Anders Friis Sørensen fra landbrugsskolen i Gråsten.

Samme år tilbyder hans bedstefar ham at købe sit landbrug med 18 hektar og en række gamle stalde og maskiner ved Aabenraa. Anders Friis Sørensen slår til. Kapitalen har han opbygget ved at knokle på en foderfabrik ved siden af landbrugsskolen og ved et realkreditlån.

"Jeg har nok også altid været lidt stædig, hvis man kan sige det sådan. Jeg vidste, at jeg skulle have mit eget", siger Anders Friis Sørensen.

Efter købet rykker Anders Friis Sørensen hurtigt ind på gården sammen med sin veninde fra landbrugsskolen og nu kone Heidi, som han fandt sammen med i de svære måneder efter ulykken. De sætter nyt inventar ind i stalden og rykker Anders’ flok af ammekvæg og kalve, som han har haft og passet lige siden folkeskolen, hen på gården. De går også i gang med at tilkøbe og forpagte mere jord, og på fire år går parret fra 18 til 240 hektar. Ved siden af begynder Anders Friis Sørensen også at køre maskinstation for de nærmeste naboer.

"I starten brugte vi bare de gamle maskiner, min bedstefar havde efterladt, men rygtet gik, og jeg sagde aldrig nej. På den måde kom vi i gang, og nu har vi nok arbejde til en fuldtidsansat, som startede i januar. Det giver godt, når svineprisen er nede", siger Anders Friis Sørensen, der gerne tilføjer en ny maskine til samlingen - men kun hvis prisen kan hentes hjem i marken igen.


Anders Friis Sørensen er meget bevidst om det lønsomme i landbruget, og har han bla. arbejdet for få attrative kontrakter på foder. Derfor er det også hans kone Heidi, der skal en del i stalden efter hendes barsel. Hun er uddannet inden for svin og ifølge Anders Friis Sørensen bedre til smågrisene i de første uger: "Vi laver ikke så mange grise som de store svinebønder, men hun laver flere end mig", siger han med ikke så lidt stolthed i stemmen. Foto: John Christensen


Anders og Heidi mødte hinanden på landbrugsskolen, og blev kærester kort efter ulykken. Egentlig havde Anders Friis Sørensen fået at vide, at han nok ikke ville kunne få børn, men nu har parret tre små børn til at modbevise lægerne. ​​​​​​Foto: John Christensen

Nyt sats på svin

I dag passer Anders Friis Sørensen ca. 50 fedekvæg, 240 hektar, hvoraf de 50 er ejet, over 40 forskellige maskiner hos egen maskinstation og 6.500 årlige slagtesvin.

For i november 2019 gjorde parret deres seneste og største køb: En nærliggende ældre slagtesvinestald, de selv kunne sætte i stand, og med udlejning af stuehuset blev det en billig måde at komme i gang med svin. I stalden feder de 30 kgs grise op. Alle dyr afsættes til Danish Crown.

"Vi kan begge godt lide dyr, og det var en god måde at sprede risikoen på", lyder det fra Anders Friis Sørensen, der er glad for den alsidige forretningskonstruktion, nu svineprisen er nede.

Ambitionen er, når det rigtige tidspunkt byder sig, at opskalere til 10.000 årlige slagtesvin, at bygge nyt stuehus og på sigt at eje 200 hektar.

"Vi er startet langsomt op og har bygget en god bund og indtægt, men det er nu engang sjovere at eje end at leje. Det kan være frustrerende at bruge en mægtig tid i marken og gøre sig omhyggelig med at passe jorden, og så se marken blive lejet ud til en anden og alt ens arbejde forsvinde", siger han.

Familie-mirakel

På hjemmefronten er der også sket store ting. Efter ulykken fik parret nemlig at vide, at lægerne ikke vidste, om Anders Friis Sørensen nogensinde kunne blive far. Det har Emma, Milan og Sofie på 3 år, 2 år og knap fem uger dog siden modbevist.

"Det har gjort os stærke", siger Heidi Sørensen.

Anders Sørensen er den første ud af fire kandidater til titlen som Årets Unge Landmand, som kåres hvert år på Delegeretmødet af Gjensidige Forsikring og LandbrugsAvisen. Vinderen får et rejsegavekort på 30.000 kr.

Faktaboks

Kandidat nr. 1 af 4: Anders Sørensen

  • 26-årige Anders Friis Sørensen er uddannet agrarøkonom fra Gråsten Landbrugsskole.
  • Bor med sin kone Heidi Sørensen og deres tre fælles børn på et landbrug ved Aabenraa.
  • Driver to ejendomme, en med slagtesvin og en med kødkvæg. 
  • Passer i alt 240 hektar, hvoraf 50 er ejet, egen maskinstation og producerer årligt 6.500 slagtesvin. Har ca. 40 ammekøer plus opdræt.
  • Har én fuldtidsansat, der primært kører maskinstation.
  • Udklip fra indstillingen: »Jeg indstiller ham, fordi jeg synes, han fortjener respekt. Han er så ung, og han har knoklet sig hele vejen derhen, hvor han er kommet nu. Jeg har ærligt aldrig mødt en person, som knokler så hårdt som ham, og han elsker virkelig sit arbejde«.

 Blå bog 

  • 1995: Anders Friis Sørensen født 
  • 2009: Køber sine første ammekøer i folkeskolen 
  • 2012: Starter uddannelsen til landmand
  • 2016: Uddannet agrarøkonom fra Gråsten Landbrugsskole
  • 2016: Køber bedsteforældrenes gård og starter maskinstation 
  • 2019: Køber ældre slagtesvinebedrift tæt på den første gård

5 år fra nu 

  • Vil opskalere: Vi vil gerne op og lave 10.000 årlige slagtesvin.
  • Købe mere jord: Drømmen er også gradvist at komme til at eje 200 hektar i stedet for at forpagte det meste af jorden, men det kræver, at vi kan finde jord tæt på, som vi kan købe.
  • Nyt stuehus: Vi vil gerne bygge nyt stuehus eller eventuelt købe ny ejendom, hvor vi kan samle jorden og slagtesvinene, så vi har det hele tættere på. 

Emneord

video , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle