I februar afgør hundredevis af minkavlere, om de fortsætter

Årets første auktion ventes med spænding verden over.

Hundredevis af danske minkavlere vil mandag 10. februar kl. 8.00 rette deres øjne stift mod hammeren i auktionarius’ hånd, når han lader det første hammerslag falde på årets første pelsauktionen hos Kopenhagen Fur i Glostrup.

Auktionen holdes på et tidspunkt, hvor minkavlerne stadig kan nå at beslutte, om de vil fortsætte produktionen uændret i endnu et år, eller om de vil skære ned eller måske endda helt stoppe produktionen.

Hammerslaget er starten på en otte dages lang auktion, der over hele verden vil blive fulgt med ekstraordinær stor interesse af alle, der enten selv er minkavlere eller arbejder i en af de mange følgevirksomheder, der er afhængige af økonomien ude på farmene.

Auktionen er afgørende, fordi minkavleres egenkapital gennem de seneste fire år er blevet banket i bund af salgspriser, der ikke har været høje nok til at betale omkostningerne til at producere skindene.

I 2018 var underskuddet ved at producere ét minkskind 72 kr. i gennemsnit. I 2019 steg underskuddet til godt 80 kr. Det betyder, at en gennemsnitlig farm med 3.300 tæver kom ud af 2019 med et underskud på halvanden mio. kr.

Et positivt signal vil lune

For at skabe ligevægt mellem indtægter og udgifter skal prisen på et minkskind derfor stige med godt 80 kr.

Det er der ingen, der forventer, vil ske i 2020.

Men mindre kan også gøre det. Et positivt signal i form af en pæn prisstigning i størrelsesordenen 25-50 kr. vil lune gevaldigt.

Hvis Kopenhagen Fur i samme ombæring kan melde om høje salgsprocenter i nærheden af udsolgt, vil det skabe en tiltrængt optimisme i branchen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle