Insekter kan erstatte soja i foder

For at spare på sojaimporten, foreslås det at dyrke insekter som alternativ

Der er gevinster at hente, hvis Danmark begynder at udvikle en produktion af insekter til husdyrfoder - eksempelvis arbejdspladser, arealanvendelse, klima, miljø og økonomi. Det skriver fagforeningen JA.

Insekter i form af insektmel kan nemlig erstatte en del af den soja, der importeres fra f.eks. Brasilien, og insekterne er et godt, proteinrigt alternativ.

Sojaproduktionen har konsekvenser - store regnskovsområder er fældet i Brasilien for at give plads til sojamarker. Alene Danmarks sojaimport beslaglægger et areal i Brasilien på størrelse med Sjælland. Desuden er sojaproduktion og transporten til Danmark hverken godt for klima eller miljø.

"Beregninger viser, at vi vil få 150 til 200 gange bedre arealudnyttelse ved at producere insekter end ved at producere soja. Vi kan derved spare CO2 og endvidere skabe arbejdspladser i f.eks. UdkantsDanmark ved at bygge "insektfabrikker", som kan opdrætte insekter og levere foderprotein til landbruget," pointerer Jakob Svendsen-Tune, formand for JA, og han fortsætter:

"Det vil være umiddelbart mest indlysende at fodre grise og fjerkræ med insektmel eller insektlarverne i sig selv. Disse husdyr elsker nemlig fede fluelarver."

"Men vi mangler beregninger og analyser af en livscyklus for en sådan produktion samt flere undersøgelser af mulige smitte- og sundhedsrisici" afslutter han. 

Emneord

foder , miljø

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle