Kæmpe tilpasning på vej: Nu skærer også de sidste minkavlere ned

Selv minkavlere med meget lave omkostninger vælger nu at skære ned.

Nu går den ikke længere. For første gang i sin 14-årige karriere som minkavler skærer Rasmus Bue ned i produktionen på sin minkfarm i nordfynske Hårlev.

"Normalt er jeg rimeligt kølig, men lige nu går der højst tre minutter, hvor jeg ikke tænker på, hvad jeg skal gøre næste år", siger Rasmus Bue, der har 6.500 tæver på farmen og i år runder en produktion på 40.000 minkskind.

"Jeg vil rigtig gerne fortsætte med fuld produktion. Men de gode argumenter for at fortsætte bliver færre og færre".

Både priserne og salgsprocenterne på mink er i de sidste fire år faldet så meget på grund af overproduktion og senest også på grund af coronakrisen, at Rasmus Bue ser sig nødsaget til at skære ned.

Når han først skærer ned nu, mens mange andre minkavlere har gjort det i de seneste fire år, er det, fordi han i kraft af sine meget lave produktionsomkostninger på cirka 230 kr. pr. skind alt inkl. ligger pænt under landsgennemsnittet.

"I de 14 år, jeg har været minkavler, har jeg kun haft underskud sidste år. Men med det salg, der har været på de foreløbig fire auktioner, der har været i år, bliver min økonomi her i 2020 helt forfærdelig", siger Rasmus Bue.

Præcist hvor meget han skærer ned, beslutter han først, når auktionen i september og en mulig ekstra auktion i oktober er afholdt.

"Hvis ikke der bliver solgt flere skind og til bedre priser, så batter en reduktion på 20-30 procent ikke ret meget. Så kommer jeg til at skære mere ned", siger Rasmus Bue.

Mindst en halvering

På Gindeskovgård i midtjyske Haderup vil Bo Larsen som minimum halvere sin minkproduktion næste år, og han vil ikke udelukke, at det bliver nødvendigt med et totalt stop. Det gælder både for hans produktion i Danmark og i Polen, hvor han begge steder har 30.000 tæver og i alt producerer 300.000 minkskind om året.

Med omkostninger på cirka 240 kr. pr. skind har Bo Larsen ligesom Rasmus Bue også lave omkostninger, og næste år bliver første gang nogensinde, at han sænker produktionen.

"Økonomisk set er det helt nede i kælderen nu. Det gør rigtig ondt med det ringe skindsalg, vi oplever. I bedste fald ligner det mindst en halvering af min produktion i både Danmark og Polen næste år. Den endelige beslutning tager jeg, når de to kommende auktioner i Danmark og en i Finland er overstået", siger Bo Larsen.

Ved siden af minkene har Bo Larsen et pelseri, hvor han pelser mink for godt 100 minkavlere. Det svarer til næsten 10 procent af alle danske minkavlere.

"Cirka en fjerdedel af kunderne i mit pelseri siger, at de stopper næste år. En anden fjerdedel siger, at de skærer mindst 50 procent ned", siger Bo Larsen.

Samlet set er hans bedste bud derfor, at den danske minkproduktion næste år kommer til at falde mellem 50 og 75 procent i forhold til i år.

Holder den forudsigelse stik, og lægges den oven i det fald på knap 30 procent, der allerede er sket i produktionen i de foregående fire år, hvor skindpriserne har være lave, betyder det, at den danske produktion af minkskind næste år vil være faldet med mellem 65 og 80 procent og dermed kun vil være på mellem 20 og 35 procent af niveauet, da produktionen toppede for fem år siden.

Det bliver et stort fald

Hos Dansk Pelsdyravlerforening vil formanden Tage Pedersen ikke gætte på, hvor meget minkproduktionen falder næste år.

"Jeg kan kun sige, at det bliver et stort fald. Jeg ved ikke, og jeg vil ikke gætte på, hvor stort det bliver. I nogle tilfælde træffer avlerne selv beslutningen. I andre tilfælde er det andre, der træffer beslutningen. Derfor kan jeg ikke sætte tal på, hvor meget der bliver skåret ned", siger Tage Pedersen.

Faktaboks

Danske minkskind

  • Salgspris 2016-2019:235, 262, 218, 198 kr.
  • Salgspris 2020 på de fire første auktioner: 175, 135, 150 kr. og 151 kr.
  • Salgsprocent 2020, fire auktioner: 60, 8, 26 og 74. 

Emneord

Top2 , coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle