Kampen om arbejdskraft kører på højtryk

Ledigheden i Danmark er rekordlav, og landbrugsvirksomheder arbejder for at lempe restriktioner for udenlandsk arbejdskraft, mens fagforeninger forsikrer, at medarbejderne findes inden for landets grænser.

Det er efterhånden en kamp at finde den rigtige mand til at fodre dyrene eller vende osten på mejeriet. Sådan lyder det i al fald fra virksomhederne i agro- og fødevareindustrien, hvor hver fjerde virksomhed melder om mangel på kvalificeret arbejdskraft. Derfor gør landbrugsorganisationerne i øjeblikket et stort arbejde for at lette arbejdet med at skaffe arbejdere fra tredjeverdenslande.

»Vi har brug for både stærke hænder og kloge hoveder til dansk landbrug. Derfor skal vi kunne hente arbejdskraft ind fra udlandet, for ellers ender vi med at miste ordrer og produktion«, lyder det fra næstformand i Landbrug & Fødevarer, Asger Krogsgaard, der selv nævner, at der er længere mellem snapsene, når han privat slår stillinger op til sin svineproduktion.

Hvor er de trængende?

Hos fagforeningen 3F ser man et andet billede af virkeligheden. Det forklarer formand i 3F Den grønne Gruppe, Peter Holm, der løbende er i dialog med landbruget om problemstillingen.

»Vi hører formanden for Gartneri, Land og Skovbrugets Arbejdsgivere og L&F fremføre, at virksomhederne mangler arbejdskraft, men vi mangler at se de konkrete eksempler. Hvor er landmanden, der ikke kan finde nogen til at passe hans dyr, eller fabrikken, som har bemandingshuller ved samlebåndene?« lyder forespørgslen fra gruppeformanden.

16 millioner kan tage fat

»Vi har 100.000 ledige i Danmark og 16 millioner ledige i EU, hvor der er fri bevægelighed over grænserne. Det må være muligt at finde nok hænder til landbrug og industri mellem dem«, lyder det fra gruppeformanden. Hos L&F er man ikke enig.

»Vi må bare sande, at alle de ledige ikke er til at få øje på. Jeg er klar over, at det ikke er alle ledige, der passer til landbrugsarbejde, og der er tydeligvis ikke nok imellem 3Fs folk. Så nytter det ikke, at det skal være så besværligt at få medarbejderne fra andre steder«, lyder det fra Asger Krogsgaard.

Kortlægger kompetencer

Peter Holm, 3F, var for nylig inviteret til møde med RAR, GLS-A og LandboUngdom, hvor paradokset blev diskuteret. Her blev det aftalt at nedsætte en arbejdsgruppe,

»Vi nedfælder en liste med landbrugsvirksomheder, der i samarbejde kan definere specifikt, hvilke kompetencer der efterspørges af landbruget, så jobcentret får bedre mulighed for at finde den nødvendige arbejdskraft«, siger Peter Holm, der ikke er i tvivl om sin holdning til udlændingespørgsmålet.

»Jeg ser intet behov for, at vi begynder at rekruttere arbejdskraft fra tredjeverdenslande i den nuværende situation. Vi kan ikke ændre hele vores syn på området, før vi ser klokkeklare beviser for, at problemet er en realitet«, er gruppeformandens udmelding.

Faktaboks

Manglende arbejdskraft

  • L&F opfordrer i en kommentar til vismandsrapport fra Det Økonomiske Råd til, at man handler nu. »Vores vurdering er, at der allerede i dag er betydelige flaskehalsproblemer på det danske arbejdsmarked. Derfor bør man ikke afvente, som vismændene lægger op til, men i stedet handle nu, for det bliver ikke lettere at tiltrække arbejdskraften fremadrettet, siger Martin Merrild. I 4. kvartal af 2018 er det hver tredje virksomhed i fødevareindustrien, der mener, at manglen på arbejdskraft begrænser produktionen. Det tal var blot to pct. for tre år siden.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle