Kent Skaanning: Køkkenmanden, der blev svineproducent, borgmester og biogaspioner

En af landbrugets markante figurer fylder grundlovsdag 60 år.

Kent Skaanning har et alenlangt CV, som vidner om et særdeles stort drive og lyst til udvikling og innovation.

Erhvervskarrieren blev indledt med en stilling som kvalitetschef hos HTH Køkkener i 1982, samme år købte han gården Hegndal ved Hemmet med 12 hektar.

Året efter tog han sit første favntag med svinebranchen, da han startede med svineproduktion på Hegndal.

Kent Skaanning er ikke en beskeden og forsagt mand, og hans evner udi det organisatoriske arbejde fik han afprøvet som formand for Danske Svineproducenter i perioden 1995 til 2000.

Her blev han en markant formand, der blev danmarksberømt for på direkte tv at annoncere, at svineproducenterne var villige til at droppe vækstfremmere. Sådan blev det, selv om han mødte stor kritik for sin udmelding.

Det organisatoriske arbejde holdt han fast i og blev borgmester i den daværende Egvad Kommune fra 2001 og frem til 2006, hvor han efterfølgende blev viceborgmester i Ringkøbing-Skjern frem til 2008.

Selv om kalenderen i perioder har været fyldt med politiske gøremål, udviklede han Hegndal til en stor svineejendom med 2.000 søer og i perioder med betydelig produktion af slagtesvin. Desuden etablerede han svineproduktion i udlandet.

I efteråret 2014 annoncerede Kent Skaanning, at han var i færd med at sælge Hegndal. Dårlig økonomi, en blodprop, og en søn der ikke ville overtage gården var årssager til, at han kvittede Hegndal.

Men landbrugssektoren har han ikke droppet. Biogas har altid fyldt meget for Kent Skaanning, der var blandt pionererne og gennem tiden har opført to biogasanlæg ved Hegndal. I dag er han bestyrelsesformand for ComBiGas, der producerer biogasanlæg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle