To kommuner vil udlede urenset spildevand direkte i Øresund i fem døgn

290.000 kubikmeter spildevand pumpes fra kloaknettet direkte ud i Øresund over fem døgn som led i byggemodning. Marinebiologer advarer om konsekvenser for havmiljøet.

290.000 kubikmeter urenset spildevand svarende til 193 fyldte svømmehaller bliver fra på søndag og fem dage frem udledt direkte i Øresund.

Både Københavns Kommune og Gentofte Kommune har givet tilladelse til, at spildevandsselskaberne Novafoss og Hofor må udlede de store mængder spildevand, der normalt løber til rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen.

Det skriver TV 2 Lorry.

"Vi kommer til at udlede omkring et tons fosfor, syv tons kvælstof og cirka 80 tons COD (organisk stof, red.) mere end vi plejer at gøre", siger Svend Krongaard, projektleder hos Hofor, til TV 2 Lorry.

Årsagen til den store udledning er forarbejdet til en udbygning af Svanemølleholmen i Nordhavn.

Før byggeriet kan blive til virkelighed, skal ledningen fastgøres, ligesom det skal undersøges, om spildevandsledningen fra 1978 kan klare, at der skal bygges ovenpå den. Og mens det sker, kan ledningen ikke bruges.

Derfor bliver de store mængder spildevand, der kun er renset for større genstande som toiletpapir og lignende, udledt direkte i Øresund fire kilometer fra kysten ved Skovshoved.

Den beslutning får dog kritik fra både Danmarks Naturfredningsforening og en chefbiolog ved Øresundsakvariet. Først og fremmest er timingen af projektet dårlig, mener de.

"Når man smider store mængder spildevand ud i det her system, så bliver det selvfølgelig forværret på én eller anden måde. Det er utrolig svært for os at forudsige, hvad der sker", siger siger marinbiolog hos Øresundakvariet i Helsingør, Jens Peder Jeppesen til TV2 Lorry og fortsætter:

"Men én ting er sikkert: Det bliver forværret. Og selv fem dage med relativt store mængder spildevand vil have konsekvenser. Det vil ikke have altødelæggende konsekvenser, men det vil have konsekvenser for dyrelivet herude".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle