Kristian Jensen: Økologi kan blive billigere

Kristian Jensen mener, at økologer skal have nemmere ved at producere fødevarer.

Det er muligt at gøre økologi billigere.

Sådan lyder meldingen fra Kristian Jensen, næstformand i Venstre, der mandag morgen på Knuthenlund Gods præsenterede partiets økologivision.

"Ja, det er der. Hvis vi tager frugtavlere, som vi nævner i vores vision, så tager det længere tid  i Danmark end i andre lande at godkende nye behandlingsmetoder inden for økologi. Det betyder, at danske frugtavlere bliver sat tilbage i konkurrencen i forhold til deres konkurrenter i andre lande," siger Kristian Jensen.

Et andet område, som Kristian Jensen nævner, er fleksibiliteten i de økologiske bedrifter. Han nævner, at det på Knuthenlund er svært at opbygge produktionen, fordi de ikke må tage ikke-økologiske kvæg ind. Eftersom der kun er få besætninger med Rød Dansk Malkerace, så er det en hindring.

"Det er nogle af den slags ting, der er sten i skoen," siger Kristian Jensen.

Kristian Jensen erkender, at der er store udfordringer i forhold til at gøre økologi billigere. Udbyttet er væsentligt lavere ved mange afgrøder. Men Kristian Jensen vil styrke Fonden for økologisk landbrug, så den bruger flere penge til at forske i nye, teknologiske løsninger for økologer.

"Økologer skal kunne beskytte planterne bedre, uden at gå på kompromis med de økologiske værdier," siger Kristian Jensen.

I jeres vision lægger I vægt på, at staten ikke skal presse økologi ud i storkøkkener og vuggestuer. Hvorfor?

"Fordi det er en lokal beslutning. Vi ønsker at fremme både den konventionelle og økologiske fødevareproduktion. Jeg ser ikke som to produktionsformer, der skal ligge i konkurrence med hinanden. Jeg ser det som to produktionsformer, der skal supplere hinanden," siger Kristian Jensen.

Men hvorfor er det, at I ønsker at styrke økologien? Skal det ikke blot være markedsdrevet?

"Staten spiller jo allerede i dag en rolle, fordi vi er inde og stille krav og sætte regelsæt op. Staten har i dag i et regelsæt. Man kan mene, at det er rigtig eller forkert, men sådan er det. Vi vil så gøre det nemmere og enklere at drive økologisk landbrug," siger Kristian Jensen.

Han lægger vægt på, at efterspørgslen for økologi er steget i den danske detailhandel, især inden for økologisk kød som svinekød. Også i udlandet vokser smagen for økologi.

”Hvis ikke det er danske landmænd, der producerer det, så risikerer vi, at det er udenlandske landmænd, der gør det, og det vil være ærgerligt, når vi er så dygtige til at producere fødevarer i Danmark,” siger Kristian Jensen.

Han mener desuden, at økologerne har et stort potentiale ved at skabe øget indtjening ved at stige op i værdikæden, altså tilbyde forædlede fødevarer.

Netop dét så han på Knuthenborg Gods, hvor de har eget mejeri. Det var helt oplagt for Venstre at præsentere partiets økologiske vision på Knuthenborg, siger han.

"Knuthenlund har flyttet sig op i værdikæden og har blandt andet eget mejeri. Jeg mødte Susanne (Susanne Groth Hovmand-Simonsen, godsejer, red.) i Godmorgen Danmark. Det er en person, der brænder for det, hun laver. Hun er meget klar i i forhold til, at for hende er økologi et aktivt tilvalg," siger Kristian Jensen.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle