Kurs mod mindre klimaaftryk

Nye veje mod mindre klimaaftryk i landbrugsproduktionen var omdrejningspunktet for debatten på Landbrug & Fødevarers Økologisektions sommermøder.

Holmager Økologi i Vestjylland, der er en stor kvæggård med 600 økologiske køer og 2.000 hektar planteavl. Og på Stengården i Nordsjælland, der er et alsidigt familielandbrug med æg, kød og grøntsagsproduktion og Danmarks største gårdbutik i Nordsjælland.

»Det er rigtig godt at komme ud at se to så forskellige steder. Det viser virkelig bredden og mulighederne i den økologiske produktion«, siger Hans Erik Jørgensen, der er formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion.

Partnerskaber for klimaløsninger

Med lyse, åbne stalde bygget af lokalt tømmer til gårdens 600 økologiske køer har Holmager Økologi taget hul på reduktion af bedriftens klimaaftryk. Og netop klimaløsninger på vej mod klimaneutralitet var tema på de to økologiske sommermøder.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, deltog på mødet hos Holmager Økologi i Vestjylland, mens Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Anne Arhnung, deltog i mødet på Stengården ved Birkerød. Her talte de begge om den globale fødevaresituation, hvor klodens samlede landbrugsareal falder, mens jordens befolkning vokser dag for dag.

Vigtigt at flytte sig

Formanden for Økologisektionen hos Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen, driver Risbjerg Landbrug på Sydfyn med økologiske grise og planteavl. Han er også meget optaget af at udvikle sit landbrug i en mere bæredygtig og klimavenlig retning:

»Forbrugerne flytter sig, og vi skal flytte med. Det handler ikke kun om effektivitet og kilo mælk pr. ko. Det handler også om bæredygtighed, husdyrvelfærd og om at mindske vores klimaaftryk. Det kan ske med mange forskellige tiltag - f.eks. danskproduceret foderprotein og øget kulstofbinding i jorden«, sagde Hans Erik Jørgensen.

Ny forretningsmodel for direkte afsætning

Stengården er et mangfoldigt landbrug med 3.000 økologiske høns, kødkvæg, en stor og mangfoldig grøntsagsproduktion samt frugt- og bærproduktion. Her dyrkes mere end 50 forskellige slags frugt og grønt, og inden for hver kategori er der mange forskellige sorter. Alt sammen afsættes i egen gårdbutik, der er Danmarks største. Som noget nyt er Stengården blevet leverandører til FællesGro i København.

FællesGro er en medlemsbaseret fødevareordning, der gør økologisk fødevareproduktion til et fælles anliggende mellem producenter på landet og aftagere i byen.

Som medlem af FællesGro betaler forbrugerne 2.100 kr. forud for en halv høstsæson på 14 uger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle