Lækket rapport: Briterne kan blive ramt af fødevaremangel

Lækkede dokumenter fra den britiske regering opridser mulige konsekvenser af skilsmisse fra EU uden aftale.

Det kan blive nødvendigt at genindføre fuld kontrol ved grænsen mellem EU-landet Irland og det britiske Nordirland, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale om, hvordan skilsmissen skal gennemføres. 

Det forventer den britiske regering ifølge fortrolige brexitdokumenter, som er lækket til avisen The Sunday Times.

I dokumenterne forsøger regeringen angiveligt at opridse de mest sandsynlige "efterskælv" i tilfælde af en no-deal Brexit.

Det er altså ikke de værst tænkelige scenarier, som bliver oprullet, skriver avisen. 

sjældent glimt af hemmelige planlægning

Dokumenterne er ifølge avisen udarbejdet denne måned af the Cabinet Office, der har til opgave at støtte premierministeren og regeringen i at opfylde politiske målsætninger. 

"Under kodenavnet Operation Yellowhammer giver dossieret et sjældent glimt af den hemmelige planlægning, som regeringen laver for at undgå et katastrofalt kollaps i nationens infrastruktur", skriver The Times.

En anden sandsynlig konsekvens vil være mangel på fødevarer, medicin og brændstof i Storbritannien i flere måneder efter en udtrædelse uden en aftale. 

Det skyldes, at den britiske import af varer forventes at blive voldsomt forstyrret. 

lastbiler kan vente i dagevis

Op til 85 procent af de lastbiler, som fragter varer via Den Engelske Kanal, er ifølge dokumenterne ikke forberedt på at skulle gennem toldkontrol i Frankrig, før de kan køre om bord på en færge til England. 

Det kan betyde, at lastbilerne må vente i over to dage i de franske havne. Også strømmen af fragt gennem de britiske havne forudses at blive markant mindsket i op til tre måneder efter en no-deal Brexit. 

Den konservative premierminister Boris Johnson har siden sin udnævnelse i juli flere gange slået fast, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober uden en aftale, såfremt EU ikke går med til at genforhandle skilsmisseaftalen. 

minister: det er worst case

Selvom det ifølge The Times fremgår af dokumenterne, at de beskrevne konsekvenser af no-deal Brexit ikke er worst case-scenarie, så understreger minister med ansvar for Brexit Michael Gove, at det er tilfældet.

"Normalt kommenterer vi ikke læk, men her er lidt fakta. Yellohammer (dokumenterne, red.) er det værst tænkelige scenarie", skriver ministeren på det sociale medie Twitter.

/ritzau/Reuters

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle