Landbrugsmekaniker bjærger hø med farfars gamle Porsche

For nogle landmænd handler det om de nyeste maskiner og smarteste udstyr, når der skal høstes.

Den tankegang har 32-årige Andreas Oehlenschlager‎ ikke. 

Bag rattet på den røde Porsche Super Export fra 1960'erne var han for et par weekender siden i gang med at høste halvanden hektar græs til hø ved sit hobbylandbrug et stykke fra Vejle. Til dagligt arbejder han som maskinmekaniker, og interessen for ældre maskiner har hængt ved længe. 

"Jeg får tit at vide af min kone, at pengekassen for nye maskiner er klappet i, men hvis jeg er hos en landmand og ser en fiks maskine, så er det svært ikke at ønske sig den. Som regel synes de ældre landmænd, det er sjovt, hvis maskinerne bevares og ikke bliver kørt til skrot," siger Andreas Oehlenschlager‎.

På billedet er det to hold venner, der er kaldt ind fra byen for at hjælpe til. Forrest på billedet sidder Andreas Oehlenschlager‎ og presser høet på sin Porsche Super Export, også fra 1960'erne. En af vennerne sidder bag rattet på den røde Porsche Standard Star traktor med vogn. Han er lam fra benene og ned.

"Han bruger venstre hånd, der lige kan nå ned og trykke på koblingen, mens højre hånd finder gear. Når han så skal bremse, tager han fat i håndbremsen. Det synes han er vældig sjovt," fortæller Andreas Oehlenschlager‎.

Gamle maskiner til 1.000 halmballer

Mekanikeren bor på en landeejendom sammen med sin hustru. Alt korn bruges til familiens seks får, som de købte sidste år. Da vejret sidste uge så ud til at være tørt, fik Andreas Oehlenschlager‎ presset 750 halmballer på de få hektar med hvede.

"Indtil videre har vejret været nemt. Til Sankt Hans slog vi græsset, og bagefter var der god vind og sol, fantastisk vejr til at lade høet ligge. Det er lidt spændende nu, men jeg håber på noget god vind og masser af sol," siger han.

Da hans maskiner ikke er så store, kan han lettere komme ind på de små områder på markerne. Foreløbig er aftalen, at han skal hjælpe naboen med at presse cirka 1.000 halmballer til august.

Hvorfor ikke købe de moderne maskiner?

"Det er ikke lige så sjovt. Her er der noget historie bag, og det er sjovt at finde noget, andre ikke har. Selve grundprincippet mellem de gamle og moderne maskiner er det samme; de nye har mere teknik, men begge har stadig fire hjul og et rat," siger han og tilføjer med et grin:

"Der er mange, der siger, jeg er født på et fejltidspunkt."

En traktor til hver dag

Den røde Porsche Standard Star med vogn var hans farfars første traktor, som han aldrig har mødt. Da han arvede den efter sin farbror, gik han i gang med at restaurere den.

"Da jeg var færdig, blev der tomt på værkstedet, og så købte jeg for fire år siden en blå AMA presser," siger han.

Derudover har han blandt andet også skaffet sig en 10-fods JF mejetærsker MS 910 fra 1970'erne fra Sønderborg, en Dan-Ideal såmaskine, grønthøster og en John Deer 710 traktor. Sidstnævnte fandt han tilfældigvis hos en pensioneret landmand, der havde placeret den bagerst i maskinhuset.

"Jeg har en traktor til hver dag i ugen. Primært danskproduceret maskiner. Det er sjovt at rode med på værkstedet. De danske er sjovest, fordi mange ældre landmænd kan huske historien bag," siger han.

Nu står den på tre ugers ferie. Når naboen har fået høstet sin vinterbyg, står Andreas Oehlenschlager‎ klar med sine veteranmaskiner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle