Landdistrikter: Flyt Landbohøjskolen ud af hovedstaden

Landdistrikternes Fællesråd og en lang række borgmestre vil nu have udflyttet uddannelser, ligesom det er sket med statslige arbejdspladser. Den nuværende placering af videregående uddannelsesinstitutioner bidrager til urbaniseringen, mener de.

I dag ligger over 80 pct. af uddannelsespladserne i Aarhus, Aalborg, Odense, Roskilde eller hovedstadsområdet, skriver Landdistrikternes Fællesråd og en række borgmestre fra deres 47 medlemskommuner.

De vil have Folketinget til at sikre en bedre geografisk fordeling.

"En nøgle til at fastholde de unge i landdistrikterne er, at de kan uddanne sig lokalt. Når unge mennesker er nødt til at flytte ind til de større byer, er det, fordi det er der, mulighederne er, når de skal videreuddanne sig," siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

"Det er altså ingen naturlov, at uddannelser inden for f.eks. fødevarer, natur og industri skal ligge i de største byer. Det giver ikke mening, at uddannelser inden for naturressourcer, jordbrugsøkonomi og skov-og landskabsingeniør alle sammen ligger i København," siger han med henvisning til uddannelser på dét, der i gamle dage hed Landbohøjskolen, men nu er en del af Københavns Universitet.

Han mener, der bør skabes bedre muligheder for at flere uddannelser, f.eks. kortere og længere videregående uddannelser, men også ungdomsuddannelser og erhvervsuddannelser, kan tilbydes flere steder i landet.

I forslaget fra Landdistrikternes Fællesråd ligger det, at konkrete uddannelser skal flyttes tættere på de områder, som uddannelserne sigter mod. Det kan for eksempel være områder, hvor der er klynger af virksomheder indenfor produktion, energi, offshore eller turisme.

Han bliver bakket op af 40 borgmestre, som blandt andet mener, at det vil blive lettere at tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft til stillinger i det private erhvervsliv og i det offentlige, hvis der var flere uddannelsesmuligheder i lokalområdet.

I en rundspørge foretaget af Landdistrikternes Fællesråd svarer 9 af 10 borgmestre, at videregående uddannelsesmuligheder er "vigtigt" eller "meget vigtigt" for bosætningen i deres kommune.

Landdistrikternes Fællesråd peger på, at en udflytning af uddannelser skal bygge oven på de politiske initiativer for at skabe et land i balance og fremhæver bl.a. udflytningen af statslige arbejdspladser.

Landdistrikternes Fællesråd vil nu arbejde for opbakning til forslaget i Folketinget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle