Landmand er skuffet over rugmarker: Er sået for sent og for vådt

Det er ikke et tilfredsstillende udbytte, rugen byder på. Det ødelægger dog ikke helt høsten, for der kommer døtrene hjem.

På bedriften Toftegaard i Ringe har Niels Erik Maegaard avlet økologisk Ducato rug de sidste mange år. Det er en sund sort, der ikke går ret nemt svamp i, lyder begrundelsen.

"Høstarbejdet er gået godt, for vi fik jo noget tørvejr, som hjælper på, at det er nemt at få tærskeren igennem. Men udbyttet er ikke tilfredsstillende. Det ligger på fire - fem ton, men plejer gerne at være mellem seks og syv ton", siger Niels Erik Maegaard.

Det lavere udbytte skyldes, at en del af rugmarken er sået for sent og for vådt, forklarer Niels Erik Maegaard. Men resten af rugmarkerne ser heldigvis mere fornuftige ud. De har i alt 45 hektar rug.

Døtrene kommer hjem

Toftegaard driver cirka 300 hektar økologisk planteavl og har en kvægbedrift på 230 malkekøer. Den høstede rug skal crimpes og fodres op til køerne gennem vinteren.

Niels Erik Maegaard har tre døtre. Annika på 15 år, Louise på 20 år og Katrine på 22 år. De er gerne alle tre hjemme i høsten, men Katrine arbejder selv på en gård ved Gudme, hvor de høster. Det hænder dog, at hun lige når at komme hjem til aftensmad. 

Annika har været med en god del af høsten, og fortæller, at det især er fedt, at være unge piger, der kommer kørende i store maskiner.

"Der er ikke noget, der kan slå, når mejetærskeren rykker ud. Mine venner forstår ikke det specielle ved høsten, men man skal nok også være vokset op med det, for at kunne forstå det", siger hun.

Annika er lige draget af sted på efterskole, så nu er det bare Louise, der hjælper til i høsten en uge endnu. Hun har nemlig tilpasset sin ferie høsten.

"De hjælper til med alt undtagen køerne - de kan godt finde ud af det, men de vil hellere ud og køre mejetærsker. Jeg plejer at få lov til at gå ved siden af, mens de tærsker, men i år har jeg da fået lov til at køre", siger Niels Erik Maegaard og griner.

Med den indsendte video deltager familien i 'Skyd Høsten bedste video'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020 , video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle