Landmand faldt ned i tom silo: På mirakuløs vis skete der ingenting

Sjoerd Ydema fortalte på Kvægkongressen om vigtigheden af fokus på arbejdssikkerhed. Han har selv været tæt på, at det gik helt galt.

Hvis det kan ske for mig, kan det ske for alle.

Sådan tænker mælkeproducent Sjoerd Ydema, Fårup Overgaard ved Rødkærsbro, i dag om en ulykke han var involveret i tilbage i 2014.

Det var en blæsende og mørk decembermorgen, hvor Sjoerd Ydema befandt sig på toppen af ensilagen i en plansilo på bedriften.

To uger før ulykken havde hans fodermester sagt op og forladt gården, og en ny kunne først starte 1. januar.

"Så jeg var nok lidt mere stresset end jeg ville være ved. Det var en periode, hvor jeg tænkte, at jeg bare måtte knokle lidt mere for at enderne kunne nå sammen", fortæller han.

Pga. blæsten var det svært at holde plastikken nede, og da Sjoerd Ydema ville trække en stribe plastik af for at gøre ensilagen klar til fodring, blafrede plastikken kraftigt. Der var derfor ikke andet at gøre end at hente dæksider og lægge dem på plastikken for at holde det nede.

"Og så gik jeg over på siloen ved siden af for at låne nogle dæksider. Men der var ingen" fortæller Sjoerd Ydema.

2,5 meter lodret ned

Siloen ved siden af var tom. Men det havde Sjoerd Ydema glemt i det øjeblik. Da han målrettet trådte over siloens kant var der 2,5 meters frit fald lige ned.

"Jeg ved ikke, hvordan det lod sig gøre, men der skete på mirakuløs vis ingenting. Jeg kunne ligeså godt have brækket ryggen, halsen eller slået hovedet ganske eftertrykkeligt", siger han.

Han mener selv, at det var kombinationen af mørke, blæst og især arbejdspress som fik ham til at glemme, at siloen var tom for ensilage.

"I mine tanker var jeg allerede ved den næste arbejdsopgave. Havde det været lyst havde jeg nok set det, men det var morgen og det skulle gå stærkt", fortæller han.

Mobilt rækværk

Siden ulykken har Sjoerd Ydema fået konstrueret mobile rækværk, som flyttes på siloernes sider efterhånden som ensilagen bruges. Rækværkerne sikrer, at ingen falder udover kanten.

Sjoerd Ydema har ligeledes indbygget sikkerhed som en naturlig del af snakken på bedriften og som led i ansættelse og oplæring af nye medarbejdere.

"Vi er eksempelvis blevet meget mere bevidste om at minimeres travlhed. Dyrene kan mærke, når vi er pressede, og min egen historie viser, at ulykker kan ske under travlhed", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle