Landmand: Jeg skal aldrig mere have gæld i banken

De færreste landbrugsprojekter kan bære, at pengene på sigt er lånt i banken.

Anders Harck har lovet sig selv to ting, som han aldrig mere vil gøre. For det første vil han ikke kaste sig ud i spekulation igen. For det andet vil han ikke have bankgæld igen. Det med gælden vender vi tilbage til, men først er der lige det med spekulation:

»If you are in trouble, then double«.

Anders Harck, der er formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse, L&F, kan godt grine lidt af det i dag og fortæller med det catchy trouble-double ordspil, at han også selv har gjort sig erfaringer på pengemarkedet.

Karakterbrist

»Altså, det er jo lidt en karakterbrist på linje med at købe en stabel lottokuponer og håbe på, at man vinder. På et tidspunkt nåede jeg op på at have 2,5 mio. kr. i schweizerfranc. Men heldigvis kunne jeg liste ud af det uden at tabe penge på det«, siger Anders Harck, der indrømmer, at der var mere tale om held end forstand.

»Mit bedste råd til andre landmænd er, at de skal holde sig langt fra spekulation. Det er naivt at tro, at man som landmand kan være med der«.

Bankgæld skal afvikles

Og så er der det med bankgæld. Spekulation er en fristelse, som man kan lade ligge. Men hvordan snor man sig uden om at stifte gæld i banken.

»Man skal huske, at det er langt de færreste landbrugsprojekter, der har et afkast til at servicere en bankgæld på sigt. Det er alt for dyr gæld at binde sig op på. På den korte bane kan det være nødvendigt, men den bør hurtigt afvikles«.

»Jeg håber i hvert fald, at jeg aldrig mere skal have bankgæld. Der er alt for meget afkast, der ryger hertil«.

Anders Harck kom ud af sin bankgæld ved at udnytte afdragsfrihed på kreditforeningslån. I dag hælder han primært til variabel rente på kreditforeningslånene. Dog er cirka en tredjedel lagt i fastforrentede lån. Der er også F5-lån og en »lille smule swap«.

I alt har landbruget en balance på 68 mio. kr.

Denne artikel er en del af serien "Fra kilo til kroner", som LandbrugsAvisen kører de kommende uger. Læs mere i ugens avis.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle